Home

Achtergrond

Nederland moet 26,7 miljoen euro aan EU- steun terugbetalen

De Europese Commissie vordert in totaal 285,3 miljoen euro aan EU- steun voor de landbouw terug. Deze steun is door de lidstaten onrechtmatig uitgekeerd. Nederland moet 26,7 miljoen euro terugbetalen omdat in het kader van de uitvoeringsregeling te weinig substitutiecontroles zijn uitgevoerd.

Het geld voert terug naar de EU- begroting omdat de controleprocedures ontoereikend waren of omdat EU- voorschriften niet zijn nageleefd. Die controles zijn een voorwaarde voor de steun in het kader van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). De Europese Commissie heeft de taak erop toe te zien dat de lidstaten de geldmiddelen correct gebruiken.

De meeste steun werd teruggevorderd uit Spanje. Het Zuid- Europese land moet 60,6 miljoen euro terugbetalen omdat betalingstermijnen in het kader van de steunregeling voor noten niet zijn nageleefd. Daarbovenop moet Spanje ook nog eens 17 miljoen euro terugbetalen wegens het overschrijden van betalingstermijnen.

Het is de 24ste conformiteitsbeschikking sinds de regeling voor terugvordering van onrechtmatig uitgekeerde GLB- steun in 1995 is hervormd. Naast Nederland en Spanje moeten ook Italië (53,7 miljoen euro), Griekenland (35,8 miljoen euro) en Frankrijk (7,5 + 8,7 miljoen euro) een aanzienlijk bedrag terugbetalen.

Meer informatie Bekendmaking op site Europese Commissie

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.