Home

Achtergrond 212 x bekeken

NZO werkt aan aanpak para-TBC

De Nederlandse zuivelbedrijven werken in NZO-verband aan een gezamenlijke aanpak van para-TBC en mogelijk ook salmonella. Na de zomer zal hierover meer bekend worden, aldus een woordvoerder van de Nederlandse Zuivelorganisatie.

In Nederland zijn naar schatting tussen de 20 en 30 procent van de melkveebedrijven in enige mate besmet met para. Er is geen verplicht bestrijdingsprogramma voor paratuberculose. In omringende landen, zoals Duitsland, Denemarken, Frankrijk en België draaien wel van overheidswege aangestuurde en gesubsidieerde bestrijdingsprogramma’s. In Nederland kunnen veehouders alleen op vrijwillige basis meedoen aan para-bestrijdings- en -bewakingsprogramma’s van GD.

Het bestuur van Friesland Foods kondigde in oktober vorig jaar al aan te overwegen om melkveebedrijven die vrij zijn van para-tuberculose of salmonella een hogere melkprijs te geven. Deze bonus zou ook andere melkveehouders moten stimuleren om meer werk te maken van diergezondheid.

Inmiddels wordt er dus ook in NZO-verband gestudeerd op een gezamenlijke (landelijke) aanpak van dergelijke ziektes. De aandacht richt zich in eerste instantie op para-TBC, maar mogelijk zal ook salmonella daarin meegenomen worden.

Abonneer u op de gratis nieuwsbrief landentuinbouw

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.