Home

Achtergrond

Kwart minder quotumhandel

In de eerste drie maanden van het jaar is een kwart minder melk verhandeld dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Productschap Zuivel. De organisatie registreerde in de periode van januari tot en met maart 650 transacties waarmee in totaal 25 miljoen kilo melk werd overgedragen.

Vorig jaar was het verhandelde volume na het eerste kwartaal nog 33 miljoen kilo melk. De meeste melk werd in maart verhandeld. De afgelopen maand verwisselde 16 miljoen kilo melk aan rechten van eigenaar. De meeste transacties vinden op dit moment plaats zonder grond. Die mogelijk bestaat inmiddels een jaar.

De verminderde handel komt vooral door de geringe animo onder veehouders om te investeren in het productierecht. De quota blijft formeel tot 2015 bestaan maar er wordt algemeen aangenomen dat het systeem van productiebeperking in de melkveehouderij binnen enkele jaren al verdwenen zal zijn.

Meer informatie productierechten

  • productschappen
  • Of registreer je om te kunnen reageren.