Home

Achtergrond

Kostprijs vlees 12 cent hoger bij gebruik biologische opfokzeug

De kostprijs van een biologische opfokzeug ligt op 410 euro. De kosten liggen hiermee zo’n 75 procent hoger dan de opfokkosten voor een gangbaar gehouden zeug. Dat stelt onderzoeksinstituut LEI. Nu worden nog opfokzeugen uit de gangbare sector gebruikt, maar de EU wil dat aan banden leggen.

Door het LEI is een verkenning uitgevoerd naar foktechnische en economische consequenties van een eigenstandige fokkerij voor de biologische varkenssector. Het gebruik van opfokzeugen uit de gangbare houderij lijkt op termijn niet houdbaar en daarom is een eigen voorziening noodzakelijk. Een kostenpost van 410 euro voor een opfokzeug betekent dat de kostprijs stijgt met 7 euro per big, wat vervolgens weer resulteert in een kostprijsstijging van 12 cent per kilo geslacht gewicht.

Als de biggen die niet nodig zijn voor de eigen aanfok worden verkocht aan de gangbare varkenshouders in plaats van zelf af te mesten, dan kan de kostprijs dalen naar 320 tot 340 euro. In dat geval komt de kostprijs per kilo geslacht gewicht 2 cent lager uit dan wanneer de biologische opfokzeugen biologisch worden afgemest.

Meer informatie Volledig rapport van het LEI

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.