Home

Achtergrond 355 x bekeken

Inkomsten windturbine is winst uit onderneming

De inkomsten uit de exploitatie van een windturbine is winst uit een onderneming, een energieproductiebedrijf. De afschrijvingstermijn voor een windturbine bedraagt 15 jaar. Dat heeft de Rechtbank van Leeuwarden bepaald.

Op het perceel van een boer is een windturbine opgericht met een vermogen van 600 kiloWatt. De wieken hiervan hebben een rotordiameter van 44 meter. De agrariër heeft in zijn aangifte over het jaar 2000 het exploitatieresultaat van de windturbine tot de inkomsten uit vermogen gerekend. Daarnaast gaat hij uit van een afschrijfperiode van 10 jaar.

De boer heeft een aanzienlijke investering gedaan in de windturbine. Hij loopt risico’s met de investering, verricht zelf enige arbeid bij de exploitatie ervan en heeft daarnaast het noodzakelijke onderhoud en dagelijks toezicht uitbesteed.

Volgens de inspecteur van de belastingdienst moet het exploitatieresultaat niet tot het vermogen, maar tot winst uit onderneming worden gerekend. Hij stelt daarnaast de afschrijvingsperiode van de windturbine op 15 jaar.

De Rechtbank volgt de belastinginspecteur in deze zaak. Volgens haar is de windturbine een energieproductiebedrijf dat deelneemt aan het maatschappelijk verkeer. Omdat er redelijkerwijs positieve opbrengsten zijn te verwachten gaat het hier om winst uit onderneming.

Daarnaast is de inspecteur van de belastingdienst volgens de Rechtbank terecht uitgegaan van een afschrijftermijn van 15 jaar. Het bedrag dat kan worden afgeschreven wordt om die reden lager vastgesteld.

Meer informatie Volledige uitspraak van de Rechtbank van Leeuwarden
Lees ook Inkomsten uit windturbine inkomsten uit ondeerneming?

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.