Home

Achtergrond 1 reactie

Gecombineerde Opgave online is hip

De Gecombineerde Opgave moet al over 3 weken bij DR zijn. Dat lijkt lang, 3 weken, maar de ervaring leert dat akelige klussen vaak lang blijven liggen. Gaat het dan fout, bijvoorbeeld door het ontbreken van de juiste bedrijfskaarten, dan kan dat veel geld gaan kosten.

Het is nog te vroeg voor Dienst Regelingen (DR) om te juichen, maar inmiddels heeft 44 procent van de boeren de Gecombineerde Opgave via internet ingevuld en verstuurd. De dienst heeft als doel 30 procent. Het gaat goed zou je zeggen, maar er zijn nog maar 8.089 opgaven binnen (stand vrijdag 20 april), 5.625 via de post en 2.464 via de computer. Een kleine 100.000 boeren hebben de opgave ontvangen. DR verwacht dat er 93.000 daadwerkelijk teruggestuurd worden. Het verschil komt doordat er ook formulieren aan stoppers zijn gestuurd zijn of aan bedrijven die zijn samengevoegd.

Drukke werkzaamheden
Het aantal binnengekomen opgaven in deze periode is vergelijkbaar met vorig jaar. Toch ziet DR alweer de bui hangen. Het lijkt erop dat veel boeren weer wachten tot op het laatst, laat een woordvoerder weten. Hij begrijpt het ook wel. Door het mooie weer zijn veel boeren druk met het voorjaarswerk op het land . Die opgave moet maar even wachten, denken ze dan.

Teller begint te lopen
Ik begrijp dat boeren voorrang geven aan hun werk op het land, maar wil hen er wel op wijzen dat de opgave over zo’n 3 weken in Assen moet liggen. Het duurt nog even, maar toch. Als je zeker weet dat je de opgave zonder fouten in kunt vullen, hoor je mij niet zeuren. Maar als je twijfelt of je wel de juiste en alle bedrijfskaarten hebt en/of je veel vragen aan het LNV-Loket moet stellen, dan zou ik maar snel beginnen. Hoe dichter bij 15 mei, hoe moeilijker boeren deze helpdesk kunnen bereiken.

Geen zorgen voor varkensboeren
De deadline van 15 mei geldt alleen voor die boeren die ook een aanvraag indienen tot uitbetaling van toeslagrechten. Boeren die alleen de landbouwtelling invullen en dus geen recht op premie hebben, kunnen ook niet gekort worden. Maar dit zijn nu juist ook die boeren die geen of nauwelijks grond hebben en ook dus niet druk zijn met bemesten, zaaien of oogsten.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Jack Konijn

    Excuses op eerder verstuurt bericht. Ik zag m´n bericht er wel tussen staan. Ik had niet op volgende geklikt. Betreft mening op Wadway avond blijft wel staan, en vind ik ook erg kwalijk

Of registreer je om te kunnen reageren.