Home

Achtergrond 200 x bekeken

Gasderivaten interessant voor een op de vijf tuinders

Voor bijna 20 procent van de glastuinders kunnen gasderivaten een oplossing zijn voor het opvangen van een hoge energierekening.

Veel bedrijven beschikken over te weinig liquide middelen om een sterke prijsstijging van gas te kunnen betalen en hebben hier daarom baat bij.

Dat blijkt uit onderzoek van het LEI. Een derivaat is een alternatief voor een verzekering en komt tot uitkering als zich een bepaalde, vooraf afgesproken, situatie voordoet, zoals een sterke stijging van de gasprijs.

Glastuinders die verrast worden door een plotseling hogere energierekening kunnen daarmee geholpen zijn. Zij kopen dan immers het risico af.

Volgens de onderzoekers kan zo’n 60 procent van de glastuinders een prijsstijging financieren uit de nettokasstroom of andere liquiditeiten. Voor 18 procent van de ondernemers is dat echter geen afdoende oplossing. Zij moeten hun aflossingen uitstellen of andere maatregelen treffen om de gasrekeningen te kunnen betalen.

Voor die categorie kunnen derivaten een uitkomst bieden. Wel tekenen de onderzoekers daar bij aan dat juist deze tuinders moeite hebben met het financieren van derivaten. Het afsluiten van dergelijke producten is niet goedkoop en bedrijven met weinig financiële middelen kunnen daar om die reden waarschijnlijk niet snel instappen.

Die conclusie lijkt ook in de praktijk te kloppen. Bij ABN Amro, die de derivaten aan tuinders aanbiedt, loopt het niet storm. Om de drempel voor ondernemers te verlagen, heeft de bank eind vorig jaar de minimumgasafname die nodig is om te kunnen deelnemen verlaagd van 5 naar 2,5 miljoen kubieke meter.

Abonneer u op de gratis nieuwsbrief landentuinbouw

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.