Home

Achtergrond 4895 x bekeken

Bouw van varkensstallen

De bouw van stallen is altijd actueel. Boerderij verzamelt voor u de belangrijkste artikelen. Hierdoor heeft u een uitstekend overzicht van alle mogelijke te bouwen stallen.

Iets voor vakman: goedkoop bouwen

Goedkoop bouwen kan interessant zijn als je niet veel geld te investeren hebt. Maar houdt zo'n stal ook de resultaten op peil? Dat hangt vooral af van de varkenshouder.

Lees de pdf »

Een zacht prijsje met een harde eis

De kostprijs van vijf goedkope stallen in het nummer van 2 maart is laag. Van €1,08 tot €1,17 per kilo geslacht-gewicht. Althans als de beloofde technische cijfers worden gehaald.

Lees de pdf »

Groei verandert de hokinrichting

Welke ontwikkelingen zijn de komende 10 jaar te verwachten bij hokinrichting? De meningen van deskundigen lopen soms uiteen. Maar in elk geval over één ding zijn ze het eens.

Lees de pdf »

Kansen voor flexibele bouw

Medio jaren negentig maakte flexibele bouw opgang. Dat betekent bij de bouw rekening houedn met nieuwe eisen. Het bewust flexibel bouwen heeft nog geen hoge vlucht genomen, maar er zijn nieuwe kansen.

Lees de pdf »

Denk om de restwaarde

Wie nu kiest voor flexibel bouwen, voorkomt straks torenhoge sloopkosten.

Lees de pdf »

Flexibel bouwen in de praktijk

Een varkenshouder die een nieuwe stal bouwt, kan op verschillende plaatsen in de stal en voor meerdere doeleinden flexibele bouw toepassen.

Lees de pdf »

Etagestal bespaart op bouw 15 procent

Wie de zeugenstal fors wil uitbreiden, kan bouw met een verdieping overwegen. De kosten daarvan blijken aanzienlijk lager dan van twee vergelijkbare stallen.

Lees de pdf »

Prima resultaten in stal met etage

Henk Dekker ontwierp een zeugenstal met twee etages. De resultaten zijn boven verwachting. Door de korte looplijnen wordt de tijd optimaal benut.

Lees de pdf »

Beste keus hangt af van de situatie

Is een stal niet meer bij de tijd, dan is nieuwbouw heel aantrekkelijk. Maar praktisch of economisch bekeken kan het beter zijn om te kiezen voor verbouw of groot onderhoud.

Lees de pdf »

Degelijke stal en geld over

Goede resultaten en lage kosten per plaats. Dat is in deze tijd van malaise de eerste doelstelling bij stalbouw. Hier de mogelijkheden en valkuilen.

Lees de pdf »

Beton verslaat kunststof op prijs

Betonnen hokafscheidingen zijn €4,50 tot €7,00 per vleesvarkensplaats goedkoper dan kunststof. Bij de keus voor beton of kunststof spelen echter ook andere argumenten een rol.

Lees de pdf »

'Droogvoer: zorgeloos werken'

Er komen geen bijproducten in Van Hierdens nieuwe stal. Die leveren geen voordeel op.

Lees de pdf »

Goedkoop bouwen met Polen

Dick van Cooten heeft een goedkope stal gebouwd; hij is daarvoor €220 tot €250 per plaats kwijt.

Lees de pdf »

Goedkope, simpele oplossing werkt

Met een eenvoudige doe-het-zelfaanpassing verbeterde Eugène van der pasch de ventilatie in z'n varkensstallen. Problemen als biggen die in elkaars oren bijten, behoren nu tot het verleden.

Lees de pdf »

Goedkoper bouwen is goed mogelijk

Het zeugenbedrijf gesloten maken is alleen rendabel als de bouwkosten per vleesvarkensplaats onder de €335 blijven. Een overzicht hoe de kosten laag te houden.

Lees de pdf »

Top tien van bouwfouten

Het is een wonder dat de meeste stallen redelijk ongeschonden worden opgeleverd. Want in alle fases van het bouwproces kan er iets misgaan. Hier een inventarisatie.

Lees de pdf »

Alles in eigen beheer

Maatschap Van Dun bouwde een nieuwe stal voor 2.450 vleesvarkensplaatsen.

Lees de pdf »

Bedrijf volledig op de schop

Walter en paul van Vechel breidden hun zeugenstapel uit en pakten daarvoor de bestaande stallen flink aan. De verouderde stalinrichting doet dankzij een slimme werkwijze nog dienst.

Lees de pdf »

Kosten per €360 per plaats

Johan Vorkink in Holten (Ov.) bouwde een nieuwe vleesvarkensstal om gesloten te worden.

Lees de pdf »

Kunststof wand staat als een huis

Teun Peters houdt van makkelijk werken en weinig onderhoud. In 1995 plaatste hij kunststof wanden en hokafscheidingen in de stal. Onderhoud heeft hij er nog niet aan gehad.

Lees de pdf »

Let op materiaalkeuze

'Varkens in enkele minuten gestikt door brand'. Dit valt regelmatig in de krant te lezen. Maar hoe voorkomt u brand? In dit artikel enkele tips.

Lees de pdf »

Nieuwe stal voor een scherpe prijs

Piet van den Berg bouwde er twee vleesvarkensstallen bij. Hij bespaarde flink op de bouwkosten. Onder meer doordat hij de stal inrichtte met bovengrondse ventilatie en grote afdelingen.

Lees de pdf »

Regel het zo dat het bedrijf kan doordraaien

Een goede planning van de renovatie kan veel problemen voorkomen. Maak waterdichte afspraken met de aannemer en installateur. En pleeg geregeld overleg met adviseurs.

Lees de pdf »

Renovatie of nieuwe stal: saldo is bepalend

Wie een verouderd bedrijf moet aanpakken moet zowel zijn technische als financiële toekomst uitstippelen. Belangrijk zijn de hoogte van het saldo en de tijd dat de stal weer mee moet.

Lees de pdf »

Scherp op kosten

De investering in stal en rechten voor vleesvarkens is momenteel te hoog.

Lees de pdf »

Strostal vergt een uur per dag extra

Een strostal met voerstations is goedkoop. Toch mag dat niet de enige overweging zijn bij het kiezen voor dit systeem. Een bedrijf met 300 zeugen is hier veel meer tijd kwijt.

Lees de pdf »

Stal met twee etages

Maatschap Dekker heeft een nieuwe stal voor 1.000 zeugen en 3.120 gespeende biggen.

Lees de pdf »

Varkens op twee verdiepingen

Wegens efficiënter gebruik van een bouwblok staat de etagestal in de belangstelling. Deze stal kent een aantal beperkingen en is duurder, maar heeft ook voordelen.

Lees de pdf »

Veel vleesvarkens en toch droogvoer

Hans en Peter Rooijakkers installeerden in hun nieuwe stal een volautomatisch droogvoersysteem. Bijproducten zien ze niet zitten, maar helemaal bij mengvoer blijft het waarschijnlijk niet.

Lees de pdf »

Voorgefabriceerde stal is goedkoper

Een voorgefabriceerde stal biedt allerlei voordelen. Zo duurt de bouw minder dan 2 maanden. Maar de keus is beperkt. In dit artikel zijn drie prefab stallen vergeleken met een traditionele.

Lees de pdf »

Werken aan een bijdetijdse stal

In een slechte tijd als deze kan het voordeel hebben om voor betere tijden al renovatieplannen te maken. Regelgeving laat velen geen andere keus dan de plannen nu al uit te voeren.

Lees de pdf »

Zet het mes in de bouwkosten

Een goedkope en een dure stal verschillen 20 tot 30 procent in prijs. 10 tips om de kosten te drukken.

Lees de pdf »

Zonder biggenopfok een hoger saldo

Nieuwbouw zonder biggenplaatsen en de biggen direct na het spenen verkopen. Bij nieuwbouw geeft het een hoger saldo. De benodigde investering daalt met een kwart bij uitbreiding.

Lees de pdf »

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.