Home

Achtergrond 223 x bekeken

Bij louter juridisch eigendom grond geen vrijstelling overdrachtsbelasting

De levering van een aandeel in een perceel grond waarvan slechts de juridische eigendom tot de nalatenschap behoort, is niet van een overdrachtsbelasting vrijgesteld element van de verdeling van de nalatenschap. Dat heeft het Gerechtshof van Den Bosch bepaald.

Een moeder, die als enig erfgenaam haar vijf kinderen had aangewezen, overleed in 2002. Tot de nalatenschap behoorde het juridisch eigendom van grond waarvan de economische eigendom al in 1989 voor gelijke delen aan de vijf kinderen was overgedragen.

Bij de overdracht na het overlijden van de moeder van het aandeel van één van de kinderen in dat perceel grond aan de andere vier kinderen is volgens het Hof niet de vrijstelling van overdrachtsbelasting die geldt voor de verdeling van de nalatenschap van toepassing. Deze overdracht hangt samen met de overeenkomst waarbij de economische eigendom is overgedragen.

Niet gebleken is dat de overeenkomst van de levering van de grond is ontbonden opdat het perceel alsnog in de nalatenschap zou vallen. Ook is niet gebleken dat de uit overeenkomst voortvloeiende leveringsverplichting is omgezet en een verplichting van de nalatenschap. Het beroep is ongegrond verklaard.

Meer informatie Volledige uitspraak van het Gerechtshof van Den Bosch

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.