Home

Achtergrond

10 procent lagere vakheffing bloemen en planten

De vakheffing van het Productschap Tuinbouw (PT) voor bloemen en planten is per 1 januari 2007 met ruim 10 procent verlaagd. Deze verlaging wordt verdeeld over verkopers en kopers van bloemen en planten. Dat heeft het Productschap bekend gemaakt.

Verkopers van potplanten en snijbloemen betalen in dit jaar over de verkoopwaarde een heffing van 0,51 procent. Vorig jaar was dat nog 0,575 procent. Kopers betalen dit jaar 0,31 procent berekend over de aankoopwaarde. Die heffing bedroeg in 2006 nog 0,345 procent.

Kopers betalen daarbovenop nog een heffing van 0,09 procent voor het Hoofdbedrijfschap Agrarische Groothandel (HBAG). Dat betekent dat hun totale heffing in 2007 uitkomt op 0,4 procent.

De vakheffing daalt ook voor bedrijven die teeltmateriaal van bloemen en potplanten verhandelen. Met ingang van 1 januari 2007 komt de heffing van het PT uit op 0,51 procent. Deze heffing is over 40 procent van de omzet. Ook hier is er een extra heffing van 0,09 procent voor het HBAG. In totaal bedraagt de teeltheffing voor 2007 dus 0,6 procent.

Voor bloembollentelers gaat de vakheffing met ingang van 1 juni 2007 met 0,1 procent omlaag naar 1,5 procent. De heffing voor de kopers blijft gehandhaafd op 1 procent. Als de transacties van teelt en handel via een bollenveiling lopen, dan houdt de veiling de heffingen automatisch in.

De verlaging van de vakheffing is mogelijk doordat de bijdrage van PT aan de bloembollenkeuringsdienst (BKD) lager uitvalt. Voor dit jaar is 3 miljoen euro voor de exploitatie van de BKD begroot, terwijl dat vorig jaar nog 3,3 miljoen euro was. Voor de komende jaren verwacht het PT een verdere verlaging doordat de kosten vaker doorberekend zullen worden aan de aanvrager.

Meer informatie Bekendmaking op site Productschap Tuinbouw
Meer informatie Persbericht op site Productschap Tuinbouw

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.