Home

Achtergrond 178 x bekeken

Vetmelkers krijgen geen extra quotum uit nationale reserve

De 16 melkveehouders die door de wijziging van de Europese regels over de negatieve vetcorrectie binnen de regeling Superheffing getroffen worden, krijgen geen extra quotum uit de nationale reserve. Dat schrijft minister Verburg van Landbouw in een brief aan de Tweede Kamer.

De regels omtrent de negatieve vetcorrectie in de superheffing zijn door middel van een Europese verordening vanaf 1 april 2007 gewijzigd. Er kan dan geen ongelimiteerd gebruik meer van worden gemaakt. Verburg is ook niet van plan het voordeel dat bedrijven hebben behaald, die er gebruik van hebben gemaakt, te continueren met behulp van extra quotum uit de nationale reserve.

De 16 bedrijven wilden uit de nationale reserve om niet 13 miljoen kilogram melkquotum krijgen. Zo zouden ze dezelfde hoeveelheid melk kunnen leveren als de afgelopen jaren, met een gelijkblijvende superheffing. Volgens Verburg is het echter niet evenwichtig dergelijke kosten van een zodanige oplossing op de rest van de sector af te wentelen. Ze is van mening dat de betrokken bedrijven de afgelopen jaren al van genoeg voordelen hebben genoten.

Bovendien was Veerman, Verburgs voorganger, de melkveehouders al tegemoet gekomen. Hij had het mogelijk gemaakt kleine quota met hoge vetgehaltes te ruilen tegen grote quota met lagere vetgehaltes. Deze voorziening zorgt ervoor dat, naar mate de mogelijkheden van de negatieve vetcorrectie verder zijn uitgenut, naast de mogelijk van inwisseling van het quotum, ook grotere investeringen nodig zullen zijn om de bedrijfsvoering ongewijzigd voort te zetten.

Meer informatie Brief van minister Verburg

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.