Home

Achtergrond

Verburg achter voorstel afschaffen AGF-bepaling

Minister Verburg van Landbouw staat achter het voorstel van de Europese Commissie om de in 2003 geïntroduceerde AGF- bepaling af te schaffen. Dit zou het telen van aardappelen, groenten en fruit, ook op het areaal dat landbouwers in gebruik moeten hebben om hun toeslagrechten te verzilveren, mogelijk maken.

Volgens de minister zullen de marktomstandigheden hierdoor niet verslechteren. Dat schrijft Verburg in een brief aan de Tweede Kamer over de hervorming van de marktordeningen. Prijssteun is al vervangen door van productie ontkoppelde inkomenssteun in de zuivel, granen, rundvlees, olijfolie, katoen, tabak, suiker en bananenindustrie. De hervormingen van de marktordeningen voor groenten en fruit staan dit jaar op de agenda van de landbouwraad in Luxemburg (juni 2007).

Verder biedt volgens Verburg het afschaffen van de AGF- bepaling meer flexibiliteit voor boeren om toeslagrechten en grond te benutten. Daarnaast zouden ruimere benuttingsmogelijkheden ertoe kunnen leiden dat nu door grondgebrek onbenutte rechten toch verzilverd kunnen worden.

Daar staat tegenover dat bedrijven meer ruimte zullen krijgen om over te stappen naar andere gewassen en de telers van deze gewassen meer concurrentie zullen krijgen. De minister schat de kans dat de marktomstandigheden zullen verslechteren echter klein in. De voordelen zijn volgens haar krachtiger dan de nadelen.

Meer informatie Brief Verburg

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.