Home

Achtergrond

Veilingen willen dat NMa ook naar buitenland kijkt

FloraHolland en Bloemenveiling Aalsmeer (VBA) vinden dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) te weinig naar de internationale markt kijkt.

In de eerste fase van het onderzoek naar de gevolgen van de fusie tussen de twee coöperaties had de kartelwaakhond enkel oog voor de gevolgen voor Nederlandse kwekers en handelaren.

De NMa kraakt in het onderzoeksrapport, dat pas deze week is vrijgegeven, kritische noten over de machtsconcentratie van de twee veilingen. Na het samengaan hebben zij een marktaandeel van 98 procent. De dienst baseert zijn oordeel vooral op kritiek van Nederlandse leden en afnemers.

Dat is begrijpelijk, maar niet terecht, vindt financieel directeur Rens Buchwaldt van VBA. De veilingen opereren in een internationale markt en daar heeft de dienst te weinig rekening mee gehouden, aldus Buchwaldt. ”Wij zien onze marktpositie wat ruimer dan de NMa”, zegt algemeen directeur Jacques Teelen van FloraHolland. ”Dat willen wij nog eens goed helder maken.”

Abonneer u op de gratis nieuwsbrief Landentuinbouw

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.