Home

Achtergrond

Loon in Nederland werkende Poolse werknemers in Nederland belast

Het loon van de Poolse werknemers van een Poolse vennootschap, die uitsluitend in Nederland oogstwerkzaamheden verricht, is in Nederland belast. Dat heet het Gerechtshof van Den Bosch bepaald.

Het komt er kort gezegd op neer dat een in 1995 opgerichte vennootschap naar Pools recht uitsluitend met Poolse werknemers oogstwerkzaamheden heeft verricht door van agrariërs de te velde staande oogst op te kopen en na deze geoogst te hebben te verkopen.

Alhoewel de directeur enige aandeelhouder van de vennootschap zich uit de Nederlandse gemeentelijke administratie heeft laten uitschrijven en in Polen heeft laten inschrijven, weet de inspecteur van de belastingdienst toch aan te tonen dat hij in Nederland is blijven wonen.

Mede op grond daarvan is Nederland als vestigingsland van de vennootschap aangewezen en is het loon van de Poolse werknemers in Nederland belast. Ook de hoogte van de nageheven loonbelasting bevestigt het Hof.

Het Hof is van oordeel dat de vennootschap de verschuldigde loonbelasting opzettelijk niet heeft afgedragen en dat een boete van 100 procent gerechtvaardigd is. Door overschrijding van de redelijke termijn vermindert het Hof de boete echter tot 80 procent.

Meer informatie Volledige uitspraak van het Gerechsthof van Den Bosch

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.