Home

Achtergrond

LEI: Kostprijs melk in 2005 ruim 41 euro per 100 kg melk

In 2005 hebben zuivere melkveebedrijven een gemiddelde kostprijs van ruim 41 euro per 100 kg melk gerealiseerd. In de totale kosten hebben de arbeidskosten een aandeel van 29%. De kostprijs is op kleinere bedrijven beduidend hoger dan op middelgrote en grotere bedrijven. Dit heeft vooral te maken met de arbeidsproductiviteit: grotere bedrijven hebben per 100 kg melk lagere arbeidskosten.

Gemiddeld is de kostprijs van melk hoger dan de opbrengsten uit melk. Door de in kostprijs opgenomen berekende niet betaalde kosten voor arbeid en vermogen van de ondernemer en het ondernemersgezin kan er toch nog een inkomen worden gerealiseerd.

De arbeidsopbrengst was in 2005 gemiddeld ongeveer 6,90 euro per 100 kg melk. De grotere bedrijven behalen de hoogste arbeidsopbrengst per 100 kg melk. Gemiddeld is de arbeidsopbrengst ruim 46% van de arbeidskosten. Dat betekent dat een vergoeding van ongeveer 10 euro per gewerkt uur is behaald. Bij de kleinere bedrijven werd maar 18% van de arbeidskosten gedekt (ongeveer 4 euro per uur), terwijl grotere bedrijven ongeveer 64% van dearbeidskosten kunnen dekken.

Meer informatie Bekijk de cijfers van het LEI

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.