Home

Achtergrond 216 x bekeken

Herzien Besluit overdrachtsbelasting raakt ook agrarische sector

Goedkeuring belastingvermindering bij doorverkoop van grond met woning in aanbouw. Dit besluit heeft betrekking op een particuliere woning, maar aangezien bedrijfswoningen tot het privé-vermogen behoren, kan dit ook van belang voor de agrarische sector.

In een Besluit van de Staatssecretaris van Financiën van 7 maart 2007 zijn eerdere regelingen uit 1973 en 1979 geactualiseerd. Het betreft de situatie dat een particulier een woning aan het bouwen is, en reeds tijdens de bouw deze woning doorverkoopt. Alhoewel je bij deze gang van zaken eerder denkt aan tijdens de bouw van een huis stukgelopen huwelijk of aan zeer gewilde huizen, waarbij de ingelote geluksvogels hun huis met veel winst kunnen doorverkopen, kan dit natuurlijk ook heel goed de agrarische sector raken, al dan niet in combinatie met een bedrijfsoverdracht. Hierbij is het van belang dat tegenwoordig nagenoeg alle al dan niet nieuwgebouwde bedrijfswoningen door de ondernemer tot het privé-vermogen worden gerekend, waarmee de ondernemer in eenzelfde positie komt te verkeren als de ‘echte’ particulier. Dat geldt zowel voor de eerste, al voor alle volgende bedrijfswoningen.

Wordt na de verkrijging van een woning of een andere onroerende zaak deze woning binnen zes maanden (in het verleden was deze termijn slechts drie maanden, maar die termijn is verdubbeld) na de eerste verkrijging weer doorverkocht dan wordt de maatstaf van heffing voor de overdrachtsbelasting op grond van artikel 13 WBR verminderd. Anders gezegd: slechts over de meerprijs moet dan door de tweede koper nog overdrachtsbelasting worden bijbetaald. Van deze faciliteit kunnen zowel ondernemer als particulier gebruik maken. Bij nieuwbouw gaat het meestal iets anders. Bij een koop- en aannemingsovereenkomst levert een aannemer aan een particulier meestal eerst de grond met eventueel daarop een woning in aanbouw en op een later tijdstip de afgebouwde woning.

Omdat de bouw van een woning meestal langer dan zes maanden duurt kan artikel 13 WBR meestal niet toegepast worden. De staatssecretaris vindt de heffing van overdrachtsbelasting in die situatie echter onbillijk en keurt goed dat bij het doorverkopen van een perceel grond met een woning in aanbouw buiten de termijn van zes maanden door een particulier, de maatstaf van heffing voor de overdrachtsbelasting wordt verminderd met alle vóór het tijdstip van de doorverkoop door de verkoper betaalde bouwtermijnen, waarover BTW in rekening is gebracht. Het besluit is op 17 maart 2007 met terugwerkende kracht tot en met 7 maart 2007 in werking getreden.

S.F.J.J. Schenk (Directeur Fiscale Zaken Gibo Accountants en Adviseurs)

Meer informatie Besluit van het ministerie van financiën

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.