Home

Achtergrond 348 x bekeken

Boetesysteem cross compliance aangepast

Kleine overtredingen van de Europese randvoorwaarden (cross compliance) begaan door boeren worden niet meer bestraft met buitensporig hoge boetes. Dit staat in de aanpassingen van de regels die de Europese Commissie bekend heeft gemaakt.

De cross compliance- regeling wordt sinds hij van kracht is (2005) bedolven onder kritiek van de verschillende lidstaten. Naar aanleiding hiervan heeft de Europese Commissie meer flexibiliteit beloofd. Kleine afwijkingen zullen niet meer lijden tot grote gevolgen.

Boeren krijgen voortaan vooraf een aankondiging, de gelegenheid te reageren op de bevindingen en binnen drie maanden een verslag ter inzage. Gecertificeerde bedrijven zullen een minder intensieve controle krijgen.

De eis voor boeren om aan te tonen dat bepaalde gronden minstens tien maanden in gebruik zijn geweest blijft bestaan, willen ze hun toeslagen ontvangen. Dienst Regelingen zal hierbij meer rekening houden met tussentijdse grondoverdrachten. De meeste overtredingen zijn geconstateerd bij de I&R wetgeving en de mestwetgeving.

Meer informatie Website Europese Commissie

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.