Home

Achtergrond 1 reactie

Afschrijving op aandelen AVEBE niet toegestaan

Voor de rechtbank in Leeuwarden liep een zaak waarbij een akkerbouwer in zijn belastingaangifte wilde afschrijven op zijn aandelen AVEBE. De rechtbank staat afschrijving echter niet toe, omdat er meer rechten hieraan zijn verbonden dan alleen een leveringsrecht.

In deze zaak bezit een akkerbouwer aandelen in de coöperatieve Verkoop- en Productievereniging van aardappelmeel en derivaten AVEBE. Hij neemt deze op als “zetmeelquotum” voor € 67.500 op zijn fiscale balans van 1 mei 1999. Over het boekjaar 1999/2000 schrijft hierop 10% af. Volgens de akkerbouwer is de reden dat de aandelen hun waarde voornamelijk ontlenen aan de leveringsrechten van aardappelen waarop zij recht geven.

De inspecteur en de rechtbak zijn echter van mening dat er meer rechten verbonden zijn dan alleen het leveringsrecht van aardappelen. Het omvat namelijk ook een stemrecht in de ledenraad en het recht op een evenredig deel van het vermogen van AVEBE. Omdat aan de aandelen AVEBE meer rechten verbonden zijn dan alleen de leveringsrechten van aardappels staat de rechtbank de afschrijving niet toe. Volgens de rechtbank kunnen de leveringsrechten niet afzonderlijk worden geactiveerd, omdat er geen fiscaalrechterlijke transparantie van AVEBE is.

Lees ook Uitspraak van de Rechtbank Leeuwarden

Administrator

Eén reactie

  • gerjan slingenbergh

    De boer kan ze beter verkopen voor, € 5000,- en dan later terugkopen voor nog goedkoper. Op deze manier kan hij € 62500,- van de winst aftrekken.

Of registreer je om te kunnen reageren.