Home

Achtergrond

Zimbabwe zoekt heil in biodiesel

Zimbabwe wil in 2010 tien biodieselfabrieken operationeel hebben, één in elke provincie.

Dat heeft het ministerie van Wetenschap en Technologie gisteren bekendgemaakt, aldus staatskrant The Herald.

Zimbabwe gaat gebukt onder economische sancties. Volgens minister Olivia Muchena is de productie van eigen biobrandstoffen goed voor het stimuleren van de economie. Bovendien levert het proces zo'n 1.500 restproducten op. Die kunnen grondstoffen vervangen die het land nu nog moet importeren, zoals zeep en smeermiddelen.

De Zimbabwaanse overheid stimuleert de boeren nu al om jatropha aan te planten. De zaden van deze wolfsmelkachtige plant kunnen worden gebruikt voor de productie van biodiesel.

In 2010 moet het gewas in alle tien de provincies worden geteeld. Volgens minister Muchena zou in de provincie Oost-Mashonaland alleen al 860 miljoen liter biodiesel kunnen worden geproduceerd, als alle boeren jathropa zouden verbouwen. ,,Als we vooruitgang willen, moeten we deze planten kweken. Ze zijn ook een bron van kunstmest'', aldus Muchena.

De Zimbabwaanse overheid heeft beloofd dat de boeren die strategische gewassen telen, volgend jaar ruimschoots worden beloond.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.