Home

Achtergrond

Zimbabwanen stillen honger met olifant

Olifanten en neushoorns moeten in Zimbabwe rennen voor hun leven nu hongerige Zimbabwanen steeds meer wilde dieren afmaken om aan eten te komen.

Als gevolg van de voedseltekorten in het land is de stroperij de laatste drie maanden sterk toegenenomen, meldde voorzitter Johnny Rodrigues van de Zimbabwaanse natuurbeschermingsorganisatie vandaag.

Het Chisarira-wildpark in het noordwesten van Zimbabwe heeft recent vanuit de lucht meer dan 900 olifantenkarkassen geteld. Volgens de parkdirectie overstijgt het aantal dode olifanten daarmee inmiddels het aantal levende. In het Hwange National Park maakte een toerist melding van drie tot op het bot afgekloven olifantenkarkassen.

Ook neushoorns staan op de menukaart. Rodrigues en zijn collega's maken zich dan ook ernstig zorgen over het voortbestaan van de diersoort. In het Matusadonna National Park zijn nu nog maar zes van de oorspronkelijke veertig neushoorns over.

Vooral op het platteland is het voedselgebrek nijpend, en vlees wordt als een luxe beschouwd. De natuurbeschermers zien met lede ogen aan hoe de Zimbabwanen als gevolg van de honger overgaan tot steeds barbaarsere praktijken. Onlangs werd in het dorp Kariba een olifant gestenigd door een groep van dertig dorpelingen. Het dier werd net zo lang met keien bekogeld totdat hij in paniek wegrende en in een sloot terechtkwam. Zodra de olifant de geest gaf, werd hij door de wachtende omstanders uitgebeend.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.