Home

Achtergrond 185 x bekeken

Zelf graven voor glasvezelnetwerk op platteland

Zo'n honderd tot honderdvijftig bedrijven en huishoudens in de Achterhoekse gemeenten Berkelland en Bronckhorst krijgen komend jaar met subsidie van de provincies Gelderland en Overijssel een aansluiting op een glasvezelnetwerk.

Maar om de kosten van deze operatie op het platteland te drukken, moeten de deelnemers zelf meegraven aan de noodzakelijke sleuven.

Berkelland en Bronckhorst zijn de eerste gemeenten die deelnemen in het project 'fiber to the farm', zoals de provincies het hebben genoemd.

Tot nu toe konden bewoners en bedrijven in het landelijk gebied geen snelle internetverbinding krijgen, omdat particuliere ondernemers het bekabelen van het dunbevolkte gebied financieel niet aantrekkelijk vonden.

Gelderland en Overijssel hebben een Nederlands-Duits bedrijf uit Enschede ingeschakeld, dat via digitale marktplaatsen glasvezelnetwerken aan elkaar knoopt. Deelnemers kunnen zelf kiezen bij welk bedrijf zij internet, telefoon en tv willen bestellen.

Het bedrijf uit Enschede zorgt er dan voor dat dit bedrijf wordt aangeschakeld op de centrale glasvezelring. Nu de glasvezelring in gemeenten klaar is, wordt het mogelijk het buitengebied aan te sluiten, aldus de provincie Gelderland.

Overijssel en Gelderland menen dat het platteland gaat achterlopen op economisch gebied als er geen snel internet is. Beide provincies verwachten veel van zogenoemde kennisboerderijen, die het buitengebied een nieuwe economische impuls kunnen geven. Bovendien zijn met de glasvezelkabel onderwijs en zorg op afstand mogelijk, waardoor gehuchten minder geïsoleerd raken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.