Home

Achtergrond

Witblauwe wil niet meewerken

Een Belgische Witblauwe wil niet echt meewerken tijdens een keuring op de landbouwtentoonstelling Agribex.

Een Belgische Witblauwe wil niet echt meewerken tijdens een keuring op de Agribex, de grote landbouwtentoonstelling in Brussel. Messire, van rundveehouder Bertrand Cassart uit het Waalse Clavier, won de keuring. Het vleesveeras is populair in België, maar ook in Nederland wordt het ras veelvuldig gebruikt. Vandaag vindt op de Agribex een keuring van melkvee plaats. De Agribex is al bezocht door enige tienduizenden belangstellenden uit België en andere landen, waaronder Nederland. Het evenement duurt nog voort tot en met 9 december. Foto Agribex

Een medewerker van loon- en akkerbouwbedrijf Cerfontaine schuift korrelmais op de stortput. "Daarna gaat de mais naar de drooginstallatie en uiteindelijk naar veevoerfabrikanten", vertelt medewerker Bart Bakker. Cerfontaine teelt op 135 hectare diverse gewassen voor verwerkingsbedrijven in binnen- en buitenland. Mais wordt op zo'n 60 hectare verbouwd. Het gemengde landbouwbedrijf in Berg en Terblijt startte in 1965 met agrarisch loonwerk. In de jaren 80 kwam daar grondverzet bij. Ook is het actief in de op- en overslag van korrelmais. Foto Twan Wiermans

Erik Janssen van JVB Potplanten oogst kerststerren. Het is in december toptijd voor dit product. "Het valt dit jaar wel een beetje tegen", vertelt René Janssen. De afzet loopt moeizamer dan voorgaande jaren. De prijs staat door de mindere afzet ook onder druk. De afzetprijzen liggen rond de kostprijs. De oorzaak van de geringere vraag is moeilijk te zeggen. "De vraag is zowel in het binnenland als in het buitenland wat minder. Dat kan zijn omdat het aanbod groter is, maar we concurreren ook met andere kerstdecoraties." Foto VidiPhoto

Mark Haverkamp (rechts) geeft uitleg over de hokinrichting in de nieuwe vleesvarkensstal. De Maatschap Haverkamp, bestaand uit Jan en Arian Haverkamp en hun zoon Mark, hield donderdag open dag. Enkele honderden bezoekers kwamen de nieuwe stal voor 1.944 vleesvarkens bekijken. De nieuwe stal vervangt een stal voor 330 dieren. Hij is uitgerust met kunststof wanden en hokinrichting. Ook een luchtwasser ontbreekt niet. De stal voldoet aan de MIA en Vamil-normen. Behalve de varkens bestaat het bedrijf uit 33 hectare akkerbouw. Foto Axipress

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.