Home

Achtergrond 222 x bekeken

Willem Holleeder veroordeeld tot negen jaar cel

De rechtbank uit Haarlem heeft Willem Holleeder vandaag veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaar.

Hij krijgt die straf voor het afpersen van drie zakenmensen, het leiding geven aan een criminele organisatie, het witwassen van crimineel geld en het plegen van mishandelingen. Holleeder hoorde zijn straf uiterlijk gezien onbewogen aan.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste eerder twaalf jaar cel tegen de Heineken-ontvoerder omdat hij met telkens wisselende groepjes vermogende zakenlieden zou hebben afgeperst, onder wie de in 2004 vermoorde vastgoedmagnaat Willem Endstra.

Van de acht medeverdachten werden er vijf veroordeeld. Zij kregen straffen variërend van twee jaar en negen maanden cel tot 240 uur dienstverlening voor de ex-vriendin van Holleeder.

De advocaten van de verdachten hebben in hun pleidooien onder meer grote vraagtekens gezet bij de betrouwbaarheid van de vele getuigen die in het drie jaar durende vooronderzoek verklaringen hebben afgelegd. Veel van hen hebben hun verklaringen gebaseerd op wat zij van Endstra hebben gehoord, waardoor ook aan hun betrouwbaarheid getwijfeld moet worden, menen de strafpleiters.

De rechtbank vindt echter dat het OM voldoende betrouwbare verklaringen heeft opgevoerd om tot de gedane veroordelingen te komen. Een belangrijke verklaring was die van Maria Houtman, de weduwe van de in november 2005 geliquideerde Kees Houtman. Deze man was naast Endstra een van de andere afpersingsslachtoffers van Holleeder. De rechtbank vindt de getuigenis van Maria Houtman betrouwbaar, omdat ook andere getuigenissen haar verhaal hebben bevestigd.

De rechtbank heeft Holleeder wel een jaar minder gevangenisstraf gegeven, dan dat de rechters hem eigenlijk hadden willen opleggen. Dat komt omdat de verdediging van Holleeder een keer de mogelijkheid is onthouden om Maria Houtman zelf aan de tand te voelen.

Willem Holleeder gaat in hoger beroep tegen de negen jaar celstraf. Dat heeft zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers kort na het vonnis gezegd.
"Holleeder is zeer teleurgesteld en aangeslagen'', aldus Kuijpers. De advocaat vindt de straf fors, terwijl in zijn ogen de motivering daarvoor op onderdelen tegenstrijdig is.

Ook hekelt de raadsman dat de rechtbank geen rekening heeft gehouden met de medische situatie van Holleeder. De Heineken-ontvoerder heeft namelijk ernstig hartfalen, waaraan hij tijdens de behandeling van de rechtszaak nog is geopereerd. Volgens Kuijpers beperkt dat de levensverwachting van zijn cliënt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.