Home

Achtergrond

Wilhelminapolder: naar 2.000 hectare zonder extra mensen

Voor deze vraag heb ik contact gezocht met één van Nederlands grootste akkerbouwbedrijven: Koninklijke Maatschap de Wilhelminapolder. Hier heb telefonisch contact gehad met Jeroen Verschoore. Hij is één van de medewerkers op dit bedrijf en zijn aandachtsgebied ligt bij de precisielandbouw.

Jeroen, vertel even kort over het bedrijf.
De Wilhelminapolder is een akkerbouwbedrijf waarvan de landerijen gelegen zijn ten noorden van de stad Goes tussen Kattendijke en Wolphaartsdijk. Het bedrijf is ontstaan in 1809 na inpoldering van een aantal schorren. Op een veiling in april van dat jaar werd een groepje Rotterdamse kooplieden eigenaar van deze schorren. Zij kochten het gebied omdat men dacht geld te verdienen aan de verkoop van de gronden. De bedijking en bouw van een sluis koste meer dan dat de grond op zou leveren dus zat er niets anders op om zelf een agrarische onderneming te starten.
De Wilhelminapolder heeft nu een kadastrale oppervlakte van 1.700 ha waarvan ruim 1.300 ha in gebruik voor akkerbouw.

Jij bent binnen het bedrijf aanspreekpunt wat betreft de precisielandbouw. Wat zijn volgens jou de grote voordelen hiervan?
Er zijn legio voordelen te noemen. Voor ons als arbeidsintensief bedrijf met veel betaalde arbeid zijn arbeidskosten een behoorlijke kostenpost. Door het gebruik van gps zijn er minder man-uren benodigd wat resulteert in lagere arbeidskosten. Verder wordt er bespaard op brandstofkosten en de kosten van zaaizaad en pootgoed. Een derde voordeel is het verhogen van de productiviteit door het optimale zaai- en pootwerk en de betere detectie van onkruiden en ziekten. Niet geheel onbelangrijk in de precisielandbouw is het werkgemak. Door het gebruik van gps (stuurhulp) kan men zich volledig focussen op het werkproces in plaats van op de besturing.

En de nadelen?
Die zijn er niet..haha. De toepassing van precisielandbouw vergt vaak forse investeringen. De vraag luidt dan ook bij elke investering of de terugverdientijd binnen de afschrijvingsperiode ligt en het de rentabiliteit verbeterd. Een tweede nadeel is dat de (technische) kennis van precisielandbouw in Nederland nog minimaal is. Als één van de grootste akkerbouwbedrijven binnen Nederland dien je vaak als proefkonijn waardoor je met de nodige nieuwe (lees: onbekende) problemen te maken krijgt.

Jeroen, waar staat de Wilhelminapolder over 10 jaar?
De tijd en de technische ontwikkelingen gaan razend snel. Net als in de computerwereld heb je ook bij gps-systemen te maken met het feit dat je continu moet investeren om bij de tijd te blijven. Ik verwacht dat ons areaal met de helft zal groeien terwijl het aantal fte’s vrijwel niet toeneemt. Trekkers en machines kunnen zich over 10 jaar zelf redden op het land. In plaats van mensen sturen satellieten de tractoren wel in de juiste richting.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.