Home

Achtergrond 5 reacties

Wild vlees moet vanaf 1 januari 2008 worden gekeurd

Al het wild vlees moet vanaf 1 januari worden gekeurd. Tot nu toe gold die verplichting alleen voor geïmporteerd vlees, en niet voor wild dat in Nederland voor de lokale markt werd geschoten.

Vanaf 1 januari mag geen wild meer in de handel komen zonder een onderzoek door een gekwalificeerd persoon. Die heeft voor deze keuring een speciale opleiding gevolgd als aanvulling op de jachtopleiding.

Volgens het ministerie van landbouw ontstaat hiermee meer transparantie over de wijze waarop de voedselveiligheid wordt geborgd. Ook is de voedselveiligheid hoger voor de consument die vrij wild consumeert (bijvoorbeeld in een restaurant) dat afkomstig is uit het lokale circuit. De nieuwe maatregel sluit bovendien beter aan op de Europese hygiëneverordeningen voor levensmiddelen.

Karkassen van wilde zwijnen moeten op trichinella worden onderzocht. Trichinella is een parasitaire worm. Als mensen vlees eten dat met trichinella is besmet, kan dat tot ernstige ziekteverschijnselen leiden. .

Het betrokken bedrijfsleven staat volgens het departement positief tegenover deze wijzigingen, omdat ze passen bij het streven naar meer transparantie voor de (lokale) marktpartijen en de steeds groter wordende behoefte van de consument naar (traceerbare) informatie over het product en de productiewijze. Dit sluit dit aan bij vergelijkbare ontwikkelingen in andere Europese lidstaten.

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) ziet toe op de naleving van deze regelgeving.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jagertje

  moet Marianne Thieme ook gekeurd worden als ze is"beschoten"door jager Korteweg ?

 • no-profile-image

  hendrikus

  en de onkosten wie betaalt dat,de jager natuurlijk weer.

 • no-profile-image

  rammelaar

  Nee, Japie laat z'n geweer voorlopig in kast he.

 • no-profile-image

  rob

  moet albert hein zijn verse konijnen die al een jaar in de diepvries zaten dan ook laten keuren

 • no-profile-image

  jaap k

  wie heeft dit weer verzonnen , laat hij of zij haar vriend of vriendin ook eerst door een ander keuren

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.