Home

Achtergrond

Werkgevers willen gebruik auto ontmoedigen

De werkgeversorganisaties willen het gebruik van de auto ontmoedigen.

Zij willen in de komende cao-onderhandelingen met de bonden afspraken maken over andere vormen van vervoer voor forensen en verruiming van de mogelijkheden voor telewerken.

Dat blijkt uit de nog vertrouwelijke aanbevelingen die de werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en AWVN aan cao-onderhandelaars hebben gedaan. De woordvoerder van VNO-NCW heeft een bericht daarover in de Volkskrant van vandaag bevestigd.

De werkgeversorganisaties stellen vast dat veel bedrijven last hebben van de files, onder meer in het woon-werkverkeer van de werknemers. "Deze komen later op het werk en gaan eerder weg, wat consequenties heeft voor beschikbaarheid, inzetbaarheid en prestaties.''

De werkgevers willen loonsverhogingen voor een deel afhankelijk maken van prestatie en inzetbaarheid. Voor dat laatste is een betere scholing van de werknemers nodig. Scholing kan bovendien volgens hen op de krappe arbeidsmarkt een middel zijn om werknemers aan het bedrijf te binden.

De werkgevers willen de werktijden flexibeler maken. Dat kan door afschaffing van de arbeidsduurverkorting en door de invoering van een jaarurennorm. Volgens die norm kunnen werknemers op drukke dagen langer worden ingeroosterd zonder dat ze recht hebben op een toeslag. De extra werktijd compenseren ze op minder drukke dagen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.