Home

Achtergrond

Wel krapte, maar geen tekort aan zaaigranen

Het voorspelde zaaigraantekort is uitgebleven. Van krapte was zeker wel sprake, maar dat is opgelost met buitenlandse aankopen.

Zaadleveranciers schatten dat er 10 tot 20 procent meer wintertarwe wordt ingezaaid dit seizoen, zo schreef deze krant afgelopen zaterdag. Het was wel even spannend, maar het viel uiteindelijk mee. Dat concluderen Jos Deckers van Agerland en Carlos Nijenhuis van Agrifirm. Deckers, productmanager zaai- en pootgoed, maakt met klem duidelijk dat er geen tekort is.

"De populaire rassen waren razendsnel uitverkocht, maar in het buitenland hebben we soorten gevonden die in Nederland goed bruikbaar zijn. Ik kan me voorstellen dat de geluiden over tekorten, eerder dit seizoen, op sommigen overkomen als een verkoopstunt. Natuurlijk was het krap door de slechte oogst en de toenemende vraag. Dat was vroeg duidelijk en dat is ook gebleken. Maar een tekort, nee."

Carlos Nijenhuis, productmanager akkerbouw bij Agrifirm, geeft aan dat bij het tekort aan zaaizaden altijd rekening is gehouden met 10 procent uitbreiding van wintertarwe. "We hebben ook zeker te maken met 10 procent uitbreiding. Maar we zijn er nog niet. Er worden bijvoorbeeld nog bietenpercelen ingezaaid. De komende weken moet blijken hoeveel er de grond in gaat. Er komt ook zaaigraan terug van mensen die uit voorzorg teveel hadden besteld."

Ook Agrifirm heeft zaad uit het buitenland betrokken. "Allemaal in Nederlandse geteste rassen. Zo heeft iedereen met buitenlands zaad gewerkt. De voorraad is nu minimaal. Dat is niet erg, want we zitten al in december. We zijn nu bezig met het verkopen van voorjaarsgranen."

Voor de zomergranen geldt volgend Nijenhuis hetzelfde verhaal. Ook hier kan krapte komen. "Zoals het er nu uitziet, kunnen we het rond houden. Maar ook hier zijn alle rassen niet onbeperkt verkrijgbaar. Dus is het verstandig om wensen tijdig kenbaar te maken."

Of registreer je om te kunnen reageren.