Home

Achtergrond

Weinig kans op extra controle illegalen

De kans is klein dat jaarlijks een op de tien bedrijven in de EU een controle krijgt op illegale werknemers. Een voorstel van EU-commissaris Franco Frattini (Justitie) stuit op weerstand, blijkt vandaag.

Ministers van Justitie van de 27 EU-landen bespreken het voorstel donderdag. ”Een flink deel van de EU-landen heeft zorgen over de puur getalsmatige maatstaf”, aldus een ingewijde bij vooroverleg. Inspectiediensten zouden dan vooral letten op het aantal controles in plaats van de illegalen zelf.

Nederland heeft ook liever gerichte controles dan een vast controlepercentage. Nu controleert Nederland jaarlijks 2 procent van de bedrijven, maar wel met een trefkans van 25 procent.

Momenteel lopen bedrijven in de EU praktisch geen kans om ontdekt te worden met illegale werknemers, vindt Frattini. Vorig jaar stapten controleurs binnen bij 2 procent van de 22 miljoen ondernemingen in de EU. Frattini wil met deze en andere maatregelen Afrikanen ontmoedigen die in gammele bootjes oversteken naar Europees grondgebied.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.