Home

Achtergrond 149 x bekeken

Weer veel journalisten gedood in 2007

In 2007 zijn 171 journalisten om het leven gekomen tijdens de uitoefening van hun beroep. 134 Van hen werden vermoord of kwamen door ander geweld om het leven. 37 Journalisten verongelukten bij het werk.

Dit heeft de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) maandag laten weten. Het dodelijkste land voor journalisten was Irak, waar 65 journalisten werden gedood. Ook in Somalië en Pakistan was het voor journalisten weer erg gevaarlijk. In 2006 was een recordaantal van 177 mediamedewerkers omgekomen bij de uitoefening van hun vak.

De IFJ betreurt de nieuwe ,,menselijke tragedie'' en de ,,aanvallen op de persvrijheid. IFJ-secretaris-generaal Aidan White hekelt de straffeloosheid die geregeld gepaard gaat met moorden op journalisten: ,,Veel moordenaars van journalisten komen gewoon weg met de moord. Regeringen moeten deze zaken serieus nemen. Elk geval moet onderzocht worden. De verantwoordelijken moeten gestraft worden.''

De IFJ vertegenwoordigt meer dan 600.000 journalisten in 120 landen. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) is aangesloten bij de IFJ.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.