Home

Achtergrond 144 x bekeken 1 reactie

WTO-stukken: EU levert 75-85 procent steun in

De EU moet de interne steun aan de landbouw in zes jaar tijd met 75 tot 85 procent verminderen. Dat staat in nieuwe WTO-stukken.

Voorzitter Falconer Crawford van de WTO-landbouwonderhandelingen maakt in die stukken duidelijk dat de EU, de VS en Japan in het eerste jaar van de hervorming het totaalbedrag dat zij uittrekken voor handelsverstorende steun, direct met eenderde moeten terugbrengen. Voor alle andere landen is dat een kwart in het eerste jaar nadat het WTO-akkoord in werking is getreden. De daaropvolgende vijf jaar volgen verlagingen in 5 gelijke stappen.

De omvang van die vervolgstappen is afhankelijk van de groepsindeling die Falconer heeft gemaakt. De eerste groep, waarin de EU valt, bestaat uit landen die een totaal handelsverstorend steunniveau van meer dan 60 miljard dollar kennen. Zij moeten dit in Falconers voorstel verlagen met een nog uit te onderhandelen percentage tussen 75 en 85.

De tweede groep betreft landen met een steunbedrag tussen 10 en 60 miljard (waaronder de VS en Japan): hier geldt een reductie van een percentage tussen 66 en 73. Alle landen die minder dan 10 miljard aan verstorende steun bieden, gaan 50 tot 60 procent inleveren.

Eén reactie

  • no-profile-image

    hen3

    nou dan moeten we gaan opletten, nu wordt het politiek gevaarlijk, met de markt van vandaag denk elke politicus dat de ruimte er wel is.....

    van mij mogen ze nog wel 25 jaar door onderhandelen, dus nog tijd zat!!

Of registreer je om te kunnen reageren.