Home

Achtergrond 1019 x bekeken

Voorstel Europese Commissie: geen btw-teruggave bij bouw bedrijfswoning

De Europese Commissie heeft enkele wijzigingen in de Europese btw-richtlijn voorgesteld op 7 november 2007. Deze ziet onder meer op de uitoefening van het recht op aftrek van voorbelasting voor gemengd gebruikte onroerende zaken. Ook de agrarische bedrijfswoning is meestal een gemengd gebruikte onroerende zaak. Als het voorstel van de Europese Commissie ingang vindt, is het gedaan met de huidige (voordelige) praktijk dat de ondernemer btw kan terugvragen bij de bouw van een nieuwe bedrijfswoning.

Wat betreft de voorgestelde wijziging voor gemengd gebruikte goederen overweegt de Europese Commissie dat btw slechts aftrekbaar is voor zover goederen en diensten voor zakelijk gebruik zijn. Het Europese Hof van Justitie (verder: EG-Hof) oordeelde dat goederen (bijvoorbeeld een pand) die gemengd zakelijk en niet-zakelijk (privé) worden gebruikt volledig tot het bedrijfsvermogen kunnen worden gerekend. De hierop drukkende voorbelasting kan dan volledig en onmiddellijk in aftrek worden gebracht. Het niet-zakelijke gebruik wordt vervolgens aangemerkt als een interne dient waarover btw is verschuldigd (arrest Charles & Charles-Tijmens). Dit levert doorgaans een kasvoordeel op voor de btw-plichtige, aldus de Commissie. Dit springt met name in het oog bij onroerende goederen.

De Europese Commissie stelt voor om voor die situaties de vermogensetikettering af te schaffen. De aftrek van de voorbelasting voor onroerende goederen wordt initieel beperkt tot het werkelijke zakelijke gebruik en vervolgens komt er een correctiemechanisme om rekening te houden met schommelingen tussen het zakelijke en niet-zakelijke (persoonlijke) gebruik. Dit correctiemechanisme zal aansluiten bij de bestaande herzieningstermijn voor onroerende investeringsgoederen.

De voorgestelde maatregel ziet niet alleen op de verwerving van onroerende zaken maar ook op diensten zoals bouw, renovatie of ingrijpende verbouwing omdat deze economisch gezien overeenkomen met de verwerving of vervaardiging van een onroerend goed.

Indien het voorstel wordt aangenomen betekent dit voor onroerende zaken dat in Nederland als het ware wordt teruggekeerd naar de ‘oude’ situatie die door de Belastingdienst werd gehanteerd voor de genoemde uitspraak van het EG-Hof. Meer informatie: Europese Commissie, 7-11-2007, COM(2007)677 def.

Mr. P.L.F. Seegers (voorzitter Platform landbouwnormen, werkzaam bij Belastingdienst Oost). Geschreven op persoonlijke titel.

Lees ook Nieuwe regels voor omzetbelasting bij gratis privégebruik

Lees ook Zoekresultaten op Agrocount.nl met trefwoord ‘bedrijfswoning’

Meer informatie Europa Nu.nl over wijziging van enkele bepalingen van gemeenschappelijk stelsel van btw per 7 november 2007, COM(2007)677

Meer informatie Eur-Lex met voorstel tot wijziging van enkele bepalingen van gemeenschappelijk stelsel van belasting over toegevoegde waarde per 7 november 2007, COM(2007)677

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.