Home

Achtergrond

Voorstanders ontbundeling energienet EU groeien

Nederland voelt zich gesterkt in zijn pleidooi voor ontbundeling van transportnetwerken voor stroom en gas in Europa. Bij EU-beraad maandag schaarden Tsjechië en Polen zich aan de zijde van de voorstanders.

Over de ontbundeling bestaat een felle politieke discussie met grote belangen. De Europese Commissie, vooral commissaris Neelie Kroes (Concurrentie), is erg voor. Ze verwachten meer investeringen als meerdere bedrijven gebruik kunnen maken van de transportnetten.

Frankrijk, Duitsland en enkele andere landen zijn echter faliekant tegen; ze vrezen juist minder investeringen. De tegenstanders is maandag gevraagd zelf een alternatief te bedenken. Deze zogeheten "derde weg" zou uiterlijk op tafel moeten komen bij het volgende EU-beraad hierover in juni.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.