Home

Achtergrond 172 x bekeken

Voorlopig geen verruiming regels verkoop vuurwerk

Winkeliers willen een verruiming van de regels voor de verkoop van vuurwerk.

Volgens hen kan zo de toenemende illegale handel van vuurwerk de wind uit de zeilen worden genomen.

Dat stelt de Raad Nederlandse Detailhandel (RND), de koepelorganisatie van werkgevers in de detailhandel, in een oproep aan het ministerie van VROM. Maar het ministerie liet meteen weten daar voorlopig niks voor te voelen.

De winkeliers willen dat er direct na de kerstdagen extra verkoopdagen komen in plaats van de huidige drie (dit jaar vrijdag, zaterdag en maandag). Verder zou het aantal kilo's vuurwerk dat een klant mag meenemen omhoog moeten van 10 naar 25 kilo.

Bij de winkels zou het dan minder druk worden, waardoor de consument minder snel naar het buitenland (met name België) uitwijkt. De RND schat dat circa 15 procent van het vuurwerk in ons land illegaal is. Een ander voordeel is volgens de raad dat de winkels minder hoeven op te slaan, wat goed is voor de veiligheid.

Maar het ministerie van VROM zegt dat er nu geen plannen zijn om de regels aan te passen. "Die zijn niet voor niks zo vastgesteld'', aldus een woordvoerder. "We zullen er op z'n vroegst volgend jaar weer eens over nadenken.''

De politie nam donderdag in Amsterdam en Lelystad in totaal ruim 1880 kilo illegaal vuurwerk in beslag. Twee verdachten zijn aangehouden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.