Home

Achtergrond 167 x bekeken

Voedselprijzen blijven Chinese regering teisteren

De prijs van varkensvlees is in China voor de elfde week op rij gestegen.

In de afgelopen 7 dagen nam de prijs van voedsel gemiddeld opnieuw 0,3 procent toe, aldus het ministerie van landbouw.

In november stegen voedselprijzen met een explosieve 18,2 procent. De groothandelsprijs van een kilogram varkensvlees nam in 1 week tijd 1,4 procent toe tot 20,9 yuan, ofwel 1,97 euro. China geldt als grootste producent en consument van varkensvlees. Consumenten betalen nu 53 procent meer dan een jaar geleden.

Voor de communistische regering zijn de nieuwe cijfers tegenvallend. Door het verkopen van graanreserves en het subsidiëren van verzekeringen tegen gewasziekten hoopte het ministerie van landbouw de prijs van vlees onder controle te houden.

Het beleid is volgens de Pekingse staatscourant voornamelijk mislukt dankzij hogere kosten. Arbeid is het afgelopen jaar naar schatting 20 procent duurder geworden. De hogere prijzen bedreigen de algemene inflatie.

Niettemin gloort hoop aan de horizon. Minister Sun Zhengcai van landbouw heeft volgens persbureau Bloomberg aangegeven volgend jaar de productie van varkensvlees te willen doen toenemen tot 53 miljoen ton.

Voor speculanten is de boom in prijzen zeer lucratief. De Dalian Commodity Index steeg dit jaar 5,5 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.