Home

Achtergrond 2 reacties

Vleessector voert AgriTop50 aan

Voorlieden uit de vleessector domineren de eerste editie van de AgriTop50, die het Agrarisch Dagblad heeft opgesteld.

De AgriTop50 is een ranglijst van de meest invloedrijke personen in de agrarische sector op basis van macht en invloed. De lijst is samengesteld door het Agrarisch Dagblad en getoetst door deskundigen.

De plaatsen één en twee zijn voor achtereenvolgens Antoon Vermeer en Daan van Doorn. Vermeer is weliswaar in de eerste plaats een agrarisch bestuurder, met topposities bij de ZLTO en Rabobank, maar hij is ook voorzitter van de Raad van commissarissen en namens de ZLTO grootaandeelhouder van Vion. Van Doorn is de topman van dit concern, dat zich nog steeds in snel tempo ontwikkelt.

De plaatsen drie en vier worden bezet door de voorzitters van de 'verloofde' zuivelcoöperaties Friesland Foods en Campina. Dankzij het fusievoornemen staan beide bedrijven weer iets prominenter genoteerd. De twee coöperaties bleven juist iets achter, zeker relatief gezien.

LNV-minister Gerda Verburg is nog net goed voor een tiende plaats, precies voor haar voorganger Cees Veerman. Verburg geldt nog te weinig als een serieuze, zware bewindspersoon. Kamerleden dienen zich pas aan vanaf de vijftiende plaats.

Bekijk de AgriTop50 en reageer!

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Frans-Peter Dechering (Blooming Bizz Management)

  Transparant is de informatievoorziening op de AGD internetsite niet. Waarom worden ranglijsten of agrarische prijzen niet op een moderne wijze samengesteld? We stemmen toch ook allemaal op onze Idols voorkeur middels SMS of via het internet. Dat gebeurt toch ook niet in een gesloten achterkamertje? Moderne internet technieken maken een openbare 'verkiezing' eenvoudig en tegen lage kosten mogelijk.

  De eerste ‘glastuinbouwer’ komt (pas) op plaats 8 en niet verrassend en geheel terecht Jacques Teelen. Wat ik echt schrikbarend vind, is dat deze invloedrijke mensen (ik beperk me even tot de glastuinbouw) zonder uitzondering bestuurders zijn. Waar blijven de echte ondernemers? Zij maken immers de echte toegevoegde waarde in de glastuinbouw!
  Lees mijn weblog voor een volledige reactie: http://www.bloomingbizz.nl/weblog

 • no-profile-image

  Anne van den Hof

  Verrassende uitslag. Hoe meet je macht en invloed? ik heb zelf een kort "onderzoekje" gedaan door de reacties op personen bij elkaar op te tellen onder de artikeltjes op de AGD-site en door teksten simpel te interpreteren. Neem bijv. deze uitgave en kijk naar de rubriek "meest gelezen". Onder een (kennis en nieuws)loze anecdote over Thieme komen niettemin 63 reacties binnen. Verder staan er 2 artikelen in die verwijzen naar haar invloed: "Aanhang voorvechters dieren groeit" en "Verzet tegen megastallen Lintelo groeit". Hoog scoort ook dat Mars en Bakker overstag zijn voor Wakker Dier. Kortom: de wens, dat kleurloze topbestuurders mega invloed hebben is kennelijk groter dan de daagse werkelijkheid. De lijst lijkt dan ook eerder op een "old boys netwerk" gewoonte (ik zeg dat jij goed bent, dan zeg jij dat ik goed ben en zo ontkomen we beide aan kritiek en houden we samen de mythe dat we macht hebben en invloed in stand)dan een enigszins serieus te nemen werkje. Het is voor mij overduidelijk dat de Thieme (de stroming van o.a. Thieme) de meeste invloed heeft. N.B. ik benader dit niet wetenschappelijk, dus er is op mijn conclusie af te dingen. De AGD benadert het duidelijk helemaal niet wetenschappelijk en/of (inzichtelijk) betrouwbaar en kan direct door naar de prullenmand

Of registreer je om te kunnen reageren.