Home

Achtergrond 2 reacties

Vlaanderen levert 7.000 tot 8.000 hectare bieten in

Vlaanderen levert door een akkoord over quotakorting 7.000 tot 8.000 hectare suikerbietenteelt in.

Suikerfabrikant Iscal Sugar en het Coördinatiecomité van de bietenplanters van de Vlaanderen (Coco Vlaanderen) hebben een akkoord bereikt over de toepassing van de quotakorting met 33 procent. Eerder al kondigde Iscal Sugar de sluiting van de suikerfabriek in Moerbeke-Waas.

De bietentelers zijn zwaar aangeslagen door de sluiting van Moerbeke. Zij menen dat een falend Europees beleid de oorzaak is.

Door het akkoord wordt het productiegebied ingedeeld in twee zones. In een eerste zone kan de bietenteelt blijven. Zone 2 omvat de gebieden waar de teelt in de toekomst niet meer op haar plaats is, door lage opbrengsten, verspreide ligging van de percelen, zeer lage concentratie van de teelt en grote afstand tot de fabriek.

Het akkoord voorziet een saneringsregeling voor telers uit zone 2 en telers uit zonde 1 maar met minder dan 200 ton bietenquotum. Zij krijgen € 42,92 per ton bietenquotum. De telers kunnen ook quotum bijkopen tot boven de 200 ton.

Het resterende deel van het quotum dat moet ingeleverd worden, zal gekort worden over alle andere telers. Bij Coco Vlaanderen vermoedt men dat die korting zal schommelen tussen 13 en 17 procent.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Harco

    Unieke kans om andere teelten toe te passen, oa koolzaad !

  • no-profile-image

    gert

    het is jammer,maar zaai maar tarwe of een ander graangewas,de prijzen stijgen nog steeds

Of registreer je om te kunnen reageren.