Home

Achtergrond 2 reacties

Vlaamse suikerfabriek Iscal Sugar sluit deuren

De suikerfabriek Iscal Sugar in het Vlaamse Moerbeke-Waas gaat dicht. Dat heeft de directie van de suikerfabriek bekendgemaakt.

De 95 personeelsleden (63 arbeiders en 32 administratieve krachten) worden ontslagen. De sluiting, die totaal onverwacht komt, is vooral het gevolg van de hervorming van de Europese suikermarkt.

De Belgische Boerenbond zegt verbijsterd te zijn over de sluiting van de fabriek en de gevolgen daarvan. Die blijven volgens de Boerenbond niet alleen beperkt tot de werknemers die hun baan verliezen. Ook de 3.500 bietentelers in de streek van Moerbeke-Waas worden getroffen door het stoppen van de fabriek, benadrukt de bond. De telers zien volgens de boerenorganisatie hun quotum met een derde dalen.

Volgens de vakbonden voelen de telers zich uitgeknepen als citroenen, omdat ze kort na een zeer goede campagne moesten vernemen (op tweede kerstdag) dat de fabriek die zeer goed draaide, gaat sluiten.

Volgens Björn Desmet van de socialistische vakbonden ABVV wordt bij een actie een suikersilo geblokkeerd. De silo bevat ongeveer 83.000 ton suiker. Dat is de helft van wat tijdens de laatste campagne werd verwerkt. Dit betekent dat er geen suiker uitgevoerd wordt tot de vakbonden meer duidelijkheid hebben.

Secretaris-generaal Jean-Pierre Champagne van de Waalse Landbouwersfederatie (FWA) zegt niet verbaasd te zijn over de sluiting.

Jan Schils

Laatste reacties

 • no-profile-image

  cor de vliegher

  Cosun zal die fabriek wel overnemen voor eem prikje, en de boeren laten betalen voor de kosten,zoals bij CSM is gebeurd.

 • no-profile-image

  John

  Tsja, dat is natuurlijk logisch Cor, had je maar eerder cooperatief moeten denken.... En trouwens, had je het vele dividend van CSM gewoon altijd trouw op een rekening opzij gezet, dan had je zat geld gehad om toe te treden tot Cosun,

  Vriendelijke groeten, John

Of registreer je om te kunnen reageren.