Home

Achtergrond 1 reactie

Vion: wij voldoen aan regels voor export runderen met bluetongue

De in Engeland ontdekte Nederlandse runderen, die besmet blijken te zijn met bluetongue, zijn afkomstig van Vion Lifestock.

Vion zegt dat het aan alle Europese eisen ten aanzien van de export van runderen heeft voldoen. Het testen van de dieren op bluetongue is volgens Vion niet verplicht.

Het Engelse ministerie voor plattelandszaken Defra stelt dat het testen van runderen uit een bluetongue-zone verplicht is. De Voedsel en Warenautoriteit heeft het transport daarentegen wel gecertifeerd, waardoor het transport volgens Vion aan de internationale regels voldoet. Vion spreekt daarom van een interpretatieverschil van de Europese regels door de Engelse autoriteiten.

De runderen, die Vion Lifestock exporteerde, waren bestemd voor een beperkingsgebied ten aanzien van bluetongue in Engeland. De dieren zijn in een beschermingsgebied voor de ziekte terecht gekomen. Voor dat gebied gelden strengere regels. Of de verkeerde aflevering van de dieren een gevolg is van een fout in Engeland of in Nederland, is nog niet duidelijk. Defra kan ook niet zeggen of de controle op het bedrijf zelf of in een later stadium had moeten plaatsvinden. Het Engelse ministerie onderzoekt de zaak nog.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Denis

    Bij dergelijke instanties is men soms niet duidelijk genoeg, en moeten betere afspraken worden gemaakt.
    Indien een vee bedrijf een stock levend vee wenst aan te kopen van een speciaal recipient, dienen zij als eerste hun, lands bestuur of de bevoegde van dit soort zaken aan te schrijven, en dit te melden, niet wanneer het al is gebeurt, Dit is nu volgens mij wel degelijk de fout van de aankoper, van de stock vee, en heeft de firma, die de dieren heeft vervoert geen schuld aan dit gedoe.

    Voor alles eerst een duidelijke afspraak maken van de gang van zaken en het des betreffende stock cows

Of registreer je om te kunnen reageren.