Home

Achtergrond

Verwachte prijzen vleeskalveren tot Pasen goed

De prijsontwikkeling voor blanke vleeskalveren ziet er voor de eerste maanden van volgend jaar goed uit.

Na Pasen, wat in 2008 valt op 23 en 24 maart, wordt de situatie minder. Dat verwachten de vakgroep vleeskalverhouderij van LTO en de Nederlandse Vereniging van Kalfsvleesproducenten.

Sinds begin oktober worden vooral in Italië steeds meer vleeskalveren opgezet. Nederlandse producenten van vleeskalvervoeders merken dat ook aan de vraag naar hun voeders. De kalveren zullen vanaf april slachtrijp zijn. Het aanbod zal toenemen en de vleesprijzen zullen dalen.

De Zuid-Europese kalverhouders hadden hun stallen afgelopen zomer niet vol. Dat blijkt uit de exportcijfers. Tot half november ging er al 178.000 ton kalfsvlees naar Zuid-Europa. Dat is 24.000 ton meer dan vorig jaar en 14.000 ton meer dan over de zelfde periode in 2005.

Italië was de grootste afnemer met 70.000 ton. Daarna volgde Duitsland met 39.000 ton, Frankrijk met 35.000 ton, Portugal met 9.100 ton, Spanje met 8.650 ton, Griekenland met 3.900 ton en het Verenigd Koninkrijk met 2.800 ton.

Gunstig voor de vleeskalversector is dat de prijs voor mager melkpoeder en weipoeder, de belangrijkste grondstoffen voor kalvervoeders zijn gedaald.

Of registreer je om te kunnen reageren.