Home

Achtergrond 166 x bekeken

Vertrouwen consumenten ongewijzigd

Het vertrouwen van de consument is in december gelijk gebleven.

Voor de derde opeenvolgende maand ontloopt het aantal optimisten en pessimisten elkaar nauwelijk. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag.

Vergeleken met november zijn consumenten iets positiever geworden over zowel de economische situatie in de afgelopen twaalf maanden als die in de komende twaalf maanden.

De koopbereidheid verslechterde iets en ook het oordeel over de toekomstige financiële situatie van het eigen huishouden is iets verslechterd. Daarentegen zijn minder terughoudend over het doen van grote aankopen.

Bij het consumentenvertrouwen spelen tal van factoren een rol, waaronder werkloosheid, de beurskoerzen, huizenprijzen en inflatie. Sinds eind jaren negentig is er sprake van een duidelijke samenhang tussen de ontwikkeling van de AEX-index van de effectenbeurs in Amsterdam en het consumentenvertrouwen, aldus het CBS.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.