Home

Achtergrond 184 x bekeken

Verhofstadt interim-premier tot Pasen

Belgisch demissionair premier Guy Verhofstadt gaat zelf de interim-regering leiden.

Hij blijft aan tot 23 maart, Eerste paasdag. Daarna wil hij de leiding overdragen aan een definitieve regering onder leiding van de Vlaamse christendemocraat Yves Leterme.

Naar verwachting kan de interim-regering al rond Kerstmis aantreden. Verhofstadt zei dat de interim-regering "met volle bevoegdheden dringende zaken kan aanpakken''. Koning Albert II had om de overgangs- of noodregering gevraagd omdat de kabinetsformatie te lang ging duren: inmiddels ruim een half jaar.

De koning belastte Verhofstadt vandaag formeel met de vorming van een interim-regering. De ploeg zal bestaan uit de Vlaamse christendemocraten CD&V/N-VA, Vlaamse liberalen Open VLD, de Waalse liberalen MR, de Waalse socialisten PS en mogelijk ook de Waalse christendemocraten CDH.

Verhofstadt (54) staat sinds de zomer van 1999 aan het hoofd van de Belgische regering. Na de verkiezingsnederlaag in juni had hij besloten om de nationale politiek te verlaten. Naast formateur en demissionair premier is Verhofstadt ook gemeenteraadslid in zijn woonplaats Gent.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.