Home

Achtergrond 8 reacties

Verburg "sondeert" in EU over voorschot op toeslag

De mogelijkheid voor het uitbetalen van een voorschot op de bedrijfstoeslagen gaat minister Verburg bij haar EU-collega’s aankaarten.

Dat heeft ze de Tweede Kamer toegezegd. VVD-Kamerlid Snijder-Hazelhoff vroeg de minister zich er op Europees niveau voor in te spannen dat het in de toekomst mogelijk wordt voorschotten uit te betalen. Daarvoor moet de bestaande EU-verordening worden aangepast.

De minister zei aanvankelijk daar helemaal niets voor te voelen. Zij wil liever dat de Dienst Regeling zijn processen zodanig verbeterd dat volgende jaren eerder kan worden uitbetaald dan dit jaar.

Omdat Snijders voorstel steun kreeg van CDA, SP en PvdA draaide Verburg bij en zei ze haar collega’s te willen sonderen. Die sondering wordt onderdeel van uitwisseling van gegevens tussen lidstaten. Snijder vindt dat antwoord nog niet overtuigend genoeg en wil de wens van de Kamer onderstrepen met een later in te dienen motie.

Als de EU alsnog besluit voorschotten mogelijk te maken komt dat in ieder geval te laat voor de uitbetaling over 2007. Verburg zegde toe dat boeren in 2008 al in september te horen krijgen wanneer ze de toeslag mogen verwachten. De Kamer heeft er erg veel kritiek op dat de Dienst Regelingen dit nu pas in november bekend maakte.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  libbe jongsma

  in denemarken is het uibetaald op 4 december , EU betaald uit ca. in juli, de overheid houd dit geld ca. een half jaar vast

 • no-profile-image

  Paul

  In Frankrijk zijn de toeslagrechten allang uitbetaald.

 • no-profile-image

  kees

  in frankrijk zijn ze nog blij met de boeren die het platteland blijven bevolken en bewerken.

 • no-profile-image

  gert

  verburg probeert steeds er weer onder uit te komen,ze belooft maar wat,en iedereen een worst voor houden.voormalig directeur van dr de heer draaisma heeft afgelopen zomer nog gezegd in een interview met de boerderij,dat de toeslagrechten dit jaar probleemloos zouden worden uitbetaald. wie kun je nog geloven?

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Hoe zou het toch komen dat ik niets hoor over de toeslagrechten van mijn varkens. Iemand een idee ??

 • no-profile-image

  T.Peeters

  Duh dat is lekker makkelijk geld verdienen, beetje rente trekken of het eerst ergens anders in stoppen.

 • no-profile-image

  jan

  verburg wordt steeds ongeloofwaardiger,kijk ook naar de wilde zwijnenaffaire

 • no-profile-image

  gli

  Ik ben geen agrarier. Maar ik moet zeggen dat ik het volkomen eens ben met de criticasters. Normaal stel ik mij behoudend op met een reactie. Maar dat het in ons land met zijn zeer ver doorgevoerde bureaucratie niet mogelijk is op tijd te betalen en als dit dan niet mogelijk blijkt ook nog weigert de wettelijke rente te vergoeden vind ik onbegrijpelijk. Eigenlijk gaande in de richting van burgerlijke ongehoorzaamheid waar ik een in mijn hart fel op tegen ben. Maar de overheid dient wel rekening te houden met de burgers ook al zijn dit boeren! (Dit zijn toch ook burgers?)

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.