Home

Achtergrond 7 reacties

Verburg neemt afstand van conclusie LTO over premies

Landbouwminister Gerda Verburg en Dienst Regelingen distantiëren zich van uitspraken van LTO-woordvoerders over de uitbetaling van voorschotten van de melkpremie.

Die uitbetaling is niet mogelijk, omdat het ontkoppelde premies betreft. Alleen in uitzonderlijke situaties kan Brussel wél toestemming geven, maar daar is in Nederland geen sprake van.

LTO zelf zegt nu ook dat de conclusie dat Nederland voorschotten had kunnen betalen, niet correct is. Anders dan gemeld heeft Frankrijk geen ontkoppelde premies, zoals de melkpremie, bij voorschot betaald.

De verwarring is vermoedelijk ontstaan nadat Frankrijk heeft de Europese Commissie gevraagd om voor 2007 niet de gebruikelijke 60 procent, maar 80 procent van de slachtpremies te bevoorschotten. Volgens een woordvoerder van EU-commissaris Mariann Fischer Boel gaat het dan om gekoppelde steun. Nederland mag, net als Frankrijk 60 procent van de gekoppelde premies bevoorschotten. Omdat het in Frankrijk erg slecht weer is geweest, heeft Brussel de Franse aanvraag gehonoreerd.

Gernant Deekens van de Dienst Regelingen bevestigt deze uitleg. "Nederland kan en mag geen voorschotten betalen op ontkoppelde premies, zoals bijvoorbeeld de melkpremie. Dat moet nu duidelijk zijn. Dat kan nergens in de Europese Unie. Nederland betaalt de reguliere 60 procent voorschotten op gekoppelde premies gewoon uit, net als andere Europese landen. Alleen landen als Griekenland, Ierland en Frankrijk hebben door uitzonderlijke situaties voorgedaan. In Griekenland de bosbranden en wateroverlast in de andere twee landen. Daardoor zijn de voorschotbedragen verhoogd."

Anders dan het Agrarisch Dagblad gisteren beweerde, heeft Frankrijk niet een groot deel van ontkoppelde premies bij voorschot betaald. Het betreft hier gekoppelde steun.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Er is maar een oplossing voor al dit gedoe over toeslagen en melkpremie"s
  Schaf ze allemaal af en laat de markt zijn werk doen zoals in al die andere sectoren ook gebeurd

 • no-profile-image

  Betram

  Wellicht kunnen de accijns en belastingen op de brandstoffen met 80% naar beneden en dit bedrag dan gaan inhouden op de lonen van ambtenaren van DR

 • no-profile-image

  Bianca

  Als de agrarische sector het zonder inkomstentoeslag moet stellen aldus vdzanden dan kunnen wat mij betreft de uitkeringen van de steuntrekkers beter in de gezondheidszorg worden geinvesteerd.Dat geld is daar dan beter besteed

 • no-profile-image

  dirko

  Wat een club die lto zeg eerst een heel grote broek aantrekken of anders gezegd een grote mond opzetten en vervolgens de hakken in wal trekken Foei lto Hou dan de mond Wat een belangenbehartigers zeg

 • no-profile-image

  sjeng

  Nou is het duidelijk dat we naar een voorschot kunnen fluiten.
  Volgende optie is een renteloze lening welke wordt afgelost als DR wakker word.

 • no-profile-image

  Arend

  Goed idee en dan de lonen in nederland gelijkschakelen met de rest van europa dan krijgen de agrarische ondernemers een kans op eerlijke concurentie.

 • no-profile-image

  Grensboerke

  Beste Sjeng,
  Ik zou er niet op rekenen dat je rente krijgt als ze het zelf moeten overmaken als ze wakker worden. Ik ben er namelijk niet van overtuigd dat ze wakker worden, volgens mij zij ze massaal aan de décafé.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.