Home

Achtergrond 1 reactie

Verburg: lagere stikstofnorm voor broccoli en Chinese kool

De stikstofgebruiksnormen voor broccoli en Chinese kool op zand- en lossgronden worden per 1 januari 2009 verlaagd ten opzichte van de norm van 2006.

De normen voor deze gewassen blijven in 2008 hetzelfde als dit jaar. De verlaging van deze stikstofnormen voor deze gewassen schrijft minister Verburg van Landbouw in een brief aan de Tweede Kamer.

De verlaging van de stikstofgebruiksnorm betekent dat de norm in 2009 voor broccoli 245 kg N per hectare wordt en voor Chinese kool geldt dan een norm van 160 kg N per hectare. In 2006 lagen de normen voor broccoli en Chinese kool op respectievelijk 270 en 180. De normen voor 2008 blijven gelijk aan die van 2007; voor broccoli is dat 255 en voor Chinese kool is dat 170.

Volgens Chris Poelen, gewasmanager broccoli bij LTO Groeiservice en zelf broccoliteler in Groesbeek gaat de verlaagde stikstofnorm voor broccoli problemen geven voor de vroege en late teelt. "Je komt niet meer toe aan een volledig gewas en dat geeft een mindere kwaliteit. De huidige norm van 255 was net te doen, maar dan moesten er echt geen gekke dingen gebeuren", aldus de teler.

Volgens Poelen is de kou voor de andere vollegrondsgroentegewassen voorlopig even uit de lucht. "Maar dat hebben we ook hard nodig om met goede alternatieven te komen wanneer in 2010 de normen weer worden herzien."

De Tweede Kamer praat deze week over het Derde Actieprogramma Nitraatrichtlijn en de evaluatie meststoffenwet 2007 die Verburg gisteren naar de Kamer stuurde.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    jan

    lust de minister en de ambtenaren geen broccoli en chinese kool ? wat een gemilimeter van ambtenaren en de politiek

Of registreer je om te kunnen reageren.