Home

Achtergrond 12 reacties

Verburg: energiegewas kan risico zijn voor voedselzekerheid

De groeiende productie van energiegewassen kan de voedselzekerheid in gevaar brengen.

Er zijn internationale afspraken nodig om te voorkomen dat de teelt van energiegewassen leidt tot voedselschaarste. Dat zei landbouwminister Gerda Verburg gisteren bij de opening van de nieuwe Solanic-fabriek in Gasselternijveen. In die fabriek haalt Avebe naast het zetmeel ook het eiwit uit de fabrieksaardappelen.

De productie van biomassa mag geen onacceptabele concurrentie opleveren met voedselzekerheid en biodiversiteit, vindt Verburg. "In tijden van schaarste moet de voedselzekerheid altijd voorrang krijgen. Hierover moeten mondiaal, maar ook Europees, zorgvuldige en harde afspraken worden gemaakt."

Volgens Verburg kunnen energiegewassen voedselgewassen verdringen van de akker. Daarom is ze blij dat Avebe is gestart met Solanic. "Solanic produceert met dezelfde hectares, waar voorheen alleen zetmeel uit werd gewonnen, nu ook eiwitten. Deze kunnen voor een deel dierlijke eiwitten vervangen, waarmee de groeiende vraag naar een voedselpakket met meer dierlijk eiwit kan worden ondervangen."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  de Vrijbuiter

  Ik dacht dat de overheid de markt wilde liberaliseren. Vrije markten was het grote woord, goedkope produkten uit het buitenland importeren ten koste van de eigen agrarische sector. Maar nu de boeren net een paar maanden wat beginnen te verdienen (gaten vullen van de voorgaande jaren) en blijkt dat de dingen wel eens anders kunnen gaan lopen dan verwacht.Begin het idee om weer in de markt te gaan roeren. Ik zeg afblijven met je overheidsvingers laat de markt zijn werk doen.

 • no-profile-image

  eva

  Het blijft natuurlijk te belachelijk voor woorden dat er voedzame gewassen geproduceerd worden voor de energievoorziening, iets wat veel water, kunstmest, bestrijdingsmiddelen EN veel energie kost, terwijl ze ladingen brandstof gewoon affakkelen!

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Ja nu de boer een kostendekkende prijs krijgt voor zijn producten , nu beginnen de honden massaal te janken dat dit toch eigenlijk niet de bedoeling is. De boer was tot voor kort het uitschot van de samenleving die je rustig tot op het bot uit kon melken. Hopelijk is hier voorlopig een eind aangekomen.

 • no-profile-image

  sloeber

  Wat een onzin,als er voldoende betaald wordt voor voedsel zal er altijd voldoende van zijn.Het zullen dan geen dumpprijzen meer zijn , maar daar profiteerd toch de hele kolom van!

 • no-profile-image

  Arend

  Ik ga voor het financiele rendement van mijn onderneming en zodra energiegewassen meer opbrengen dan aardappelen en tuinboontjes ga ik dat telen.ZEKER WETEN.

 • no-profile-image

  G B

  Wat nou risico! Wie zeiden nog maar kort geleden dat boeren niet moesten denken dat zij zo nodig waren en dat "het buitenland"stond te trappelen om te leveren? Boeren wees wijs en houd enige schaarste in stand en je bent van ALLE bemoeienis af en je beurt een comfortabele prijs voor je eerlijke product, zonder gemor van de kant van de afnemer, hij of zij blijft namelijk graag

 • no-profile-image

  ton

  Als de consument straks meer wil betalen voor energie uit biobrandstof ( o.a. voor de heilige koe) dan voor zijn eigen voedsel is dat zijn keuze. Of de mais uiteindelijk in de koeienmaag, de vergistermaag of de autotank terecht komt zien we wel. Ik zal datgene moeten produceren wat brood op de plank brengt. De consument beslist of hij met een hongerige maag in de auto wil zitten of met een volle maag op de fiets., Ook hij kan de euro maar één keer uitgeven. Zo simpel is dat.

 • no-profile-image

  gerben

  de overheid is zelf een risico voor de voedselzekerheid .met de aankoop van landbouwgronden voor natuur.met een lege maag kun je blijkbaar wel genieten van de natuur.denk hier maar eens over na.

 • no-profile-image

  D.

  helemaal mee eens G.B. uit Zelhem.
  Hou de boel maar krap, dus niet te veel melk, en ook niet te veel vlees.
  Ik stel voor om allemaal 10% minder te produceren boven 1 vak.
  Bij een krapte in de markt worden wij misschien weer eens voor vol aangezien.
  Groeten,
  D uit Zieuwent

 • no-profile-image

  gert

  ook de aanleg van natuurterreinen op landbouwgrond kan een risico zijn voor de voedselzekerheid,daar heeft de minister een grote verantwoordelijkheid in. ze heeft boter op haar hoofd.

 • no-profile-image

  Arend

  Ja stel je voor dat het zelfs nog een paar centen meer opbrengt dan kostendekkend dan komt het blauwe enveloppenteam langs om het pas aangroeiende stukje vlees weer tot op het bot weg te snijden.Jammer dat de agrarische sector de afzet niet zelf in handen heeft.Konden ze wat mij betrof alles wel naar het ruhrgebied sturen...

 • no-profile-image

  Ruud

  Belachelijk dat dit argument nooit is gebruikt om alle natuurclaims te weerleggen. Natuur is een speeltje van de elite, brandstof daarentegen is nodig voor de economie. Daarom eerst alle natuurclaims van de baan. Dan zien we wel verder.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.