Home

Achtergrond 237 x bekeken 2 reacties

Varkenshouder moet voedselketen-informatie geven

Varkensslachterijen zijn vanaf 1 januari 2008 verplicht bij de slacht van varkens te beschikken over zogenoemde voedselketeninformatie.

Het gaat bijvoorbeeld om informatie betreffende medicijngebruik. Met die informatie kunnen de slachterijen bepalen of er bij de slacht speciale maatregelen voor de voedselveiligheid nodig zijn. Varkenshouders moeten deze informatie 24 uur van tevoren leveren aan de slachterijen.

De maatregel maakt deel uit van de nieuwe hygiënecode varkensslachterijen. De VWA houdt toezicht hierop en maakt ook gebruik van de gegevens uit deze voedselketeninformatie. Met deze gegevens kan de VWA de verplichte zichtkeuringen in de slachterij gerichter uitoefenen.

Het ligt in de bedoeling dat varkenshouders die aangesloten zijn bij een van de twee IKB-systemen de informatie via de IKB-databanken beschikbaar stellen. Varkenshouders die niet bij IKB zijn aangesloten kunnen 24 uur van tevoren een formulier sturen naar de slachterij.

Volgens medewerker Hidde Rang van de PVE heeft de meerderheid van de slachterijen de zaken op dit punt wel voor elkaar. Wel zijn er volgens Rang nog wat vragen. Bijvoorbeeld of varkenshouders iets moeten melden als er helemaal niets aan de hand is.

Vanmiddag vond in Zoetermeer overleg plaats tussen VWA, PVE, COV en de beide IKB-beheerders over de concrete invulling van het systeem.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    m.s.beastly

    Voedselketeninfo. Weten de bio-industrie boeren wel wat dit woord betekent? Immense gebieden met monocultuur van sojabonen (waar eens tropisch bos stond) vanuit vliegtuigjes besproeid met insecticide, vliegtransport naar NL, varkensvoer voor vlees wat men hier nooit opkan, dus weer opslag van vlees in vrieshuizen of transport naar elders. Antibiotica, antidepressiva en andere medicatie wordt toegevoegd aan het voer. Water wordt verspild met het continu ontsmetten van stallen, veewagens, werkkleding. Overheid graag strenge controle op deze voedselketen informatie en doorberekenen in de prijs van de karbonade svp. Beter nog, subsidieer de plantaardige biologische voeding, gezond voor mens, dier en moeder aarde!

  • no-profile-image

    openheid van zaken

    Eén opmerking geeft aan dat degene in de reactie hiervoor iets meer dan één actieve cel heeft daar boven en dat is het doorberekenen van extra kosten in de eindproducten. Verder is het duidelijk dat iedere varkenshouder weet welke medicijnen hij/zij mag gebruiken ( positieve lijst diergeneesmiddelen IKB) bij varkens en dat er wachttijden zijn. Hierop wordt al gecontroleerd, maak de pak-kans en sancties aan de slachtlijn groter. Dan wordt het koren wel van het kaf gescheiden. Want let wel, nog steeds is de meerderheid van de varkenssector serieus met bezig met voedsel produceren. Ik laat via mijn koopgedrag in de winkel zien welk lapje vlees ik wil en mag er dan iets over zeggen. Uit het vorige commentaar denk ik dat er iemand spreekt die geen vlees eet en toch iedereen zijn/haar mening wil opdringen. Dus laten we wijs zijn en die welgemeende adviezen aan anderen voorbehouden dan de sector die het aangaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.