Home

Achtergrond

Van der Hoeven: kernenergie niet uitsluiten

Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken wil een volgend kabinet de ruimte geven om te besluiten tot het bouwen van nieuwe kerncentrales.

De CDA-bewindsvrouw zei zondag in het tv-programma Buitenhof dat in het zogeheten structuurschema over de elektriciteitsvoorziening aan een nieuwe regering die "ruimte'' zal worden gegeven.

Van der Hoeven zei vast te houden aan het regeerakkoord, waarin staat dat er in deze regeerperiode niet besloten wordt tot nieuwe kerncentrales. De Sociaal-Economische Raad en de Algemene Energieraad komen nog met adviezen over de energievoorziening en daarin wordt ook ingegaan op kernenergie.

Volgens Van der Hoeven moet bij het energiebeleid niet alleen gekeken worden naar duurzaamheid, maar ook naar zekerheid van levering. "Als je kernenergie helemaal uitsluit, zet je jezelf voor problemen.''

Ze wees erop dat aan kernenergie nadelen kleven zoals het risico van proliferatie (het in verkeerde handen vallen van de techniek) en het afvalprobleem. Maar ook bij kernenergie staat volgens Van der Hoeven de ontwikkeling niet stil.

Voor Van der Hoeven is het heropenen van de mijnen in Limburg, nu er in ons land nieuwe kolencentrales komen, "geen optie".

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.