Home

Achtergrond 383 x bekeken 1 reactie

Van der Hoeven: duurzame energie voorrang op net

De duurzame WKK-centrales (warmtekrachtkoppeling), waarvan veel tuinders gebruikmaken, moeten voorrang krijgen op het energienet.

Dat zei minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) gisteren tijdens een bijeenkomst in het Westland. De minister ontstak op het terrein van een tomatenteler in 's-Gravenzande de verlichting van een kerstboom, waarvan de 5000 led-lampjes worden gevoed door een WKK-installatie.

Tuinders die gebruikmaken van wkk-centrales vrezen dat dit systeem in de toekomst van de markt wordt verdrongen door de nieuw te bouwen kolencentrale op de Maasvlakte. Deze centrales hebben alle capaciteit van het energienet bij de grote energiebedrijven in het Westland geclaimd.

Met een WKK-installatie worden gelijktijdig warmte en elektriciteit geproduceerd. Tuinders gebruiken de vrijgekomen warmte en CO2 voor de groei van hun producten. Met de elektriciteit kunnen ze in totaal 700.000 huishoudens van stroom voorzien.

De minister liet weten dat zij donderdag een brief aan de Tweede Kamer stuurt met een voorstel voor een wetswijziging. "Ik wil binnen een jaar geregeld hebben dat dit duurzame systeem voorrang krijgt op het energienet'', zei de bewindsvrouw. Ook op de korte termijn kondigde zij maatregelen aan. "Ik ga met de energiebedrijven Tennet en Eneco om de tafel zitten om een oplossing voor het probleem te vinden.''

De warmtekrachtkoppeling op het tuinbouwbedrijf in 's-Gravenzande levert per uur 3 megawatt; de 5000 lampjes verbruiken in diezelfde periode 300 watt. Het is volgens de gemeente Westland de eerste boom in Nederland die met WKK-stroom wordt verlicht.

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  harry

  Beste mensen,
  Maar er wordt niet bijverteld hoeveel de glastuinders zelf aan gas verstoken voor die stroom op te wekken.
  Heeft dit eigenlijk nog wel met het telen te maken van tomaten, paprika, komkommers etc. of gaat het hier puur om het leveren van de stroom. Er is al overcapaciteit aan stroom op het net.
  Och dan passen ze de wet toch weer aan.

Of registreer je om te kunnen reageren.