Home

Achtergrond

VEH wil uitstel energielabel

De Vereniging Eigen Huis (VEH) wil dat de invoering van het verplichte energielabel op koopwoningen per 1 januari 2008 wordt uitgesteld, omdat het label nog niet betrouwbaar is. Dat laat de vereniging weten.

De VEH raadt haar bijna 700.000 leden dan ook af om het label aan te vragen. ”Hoewel het label per 1 januari aanstaande verplicht is, zijn er geen sancties als koper en verkoper het label negeren.”

Het energielabel, dat een indicatie moet geven over hoe energiezuinig een woning is, is volgens de VEH op drie punten niet betrouwbaar. Zo wordt getwijfeld aan de betrouwbaarheid van de adviseur die het label moet uitgeven. Consumenten hebben geen zicht op het formulier dat de adviseur samenstelt en er is geen goede klachtenregeling.

Een bedrijf dat energielabels mag verstrekken, hoeft maar één gecertificeerde medewerker in huis te hebben om vervolgens ook andere medewerkers op pad te mogen sturen om energielabels toe te kennen. Daarnaast heeft de huiseigenaar volgens de VEH onvoldoende waarborgen ”dat de voorgeschreven keuringsmethode vakbekwaam en onafhankelijk wordt gevolgd”.

Tenslotte heeft de VEH er moeite mee dat de consument geen mogelijkheid heeft om een klacht in te dienen over de certificering. ”In een adequaat klachtenloket is niet voorzien.” De VEH meent dat wanneer het label op deze wijze ingevoerd wordt, het de geloofwaardigheid op voorhand verliest.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.