Home

Achtergrond 12 reacties

'Uitgaven landbouw omlaag'

De Europese uitgaven aan het landbouwbeleid moeten op de schop.

Ze moeten sterker worden gekoppeld aan maatschappelijke waarden. Daarnaast moeten de lidstaten meer meebetalen (cofinanciering). Dat bepleit de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) in een vandaag gepresenteerd advies over de financiën van de Europese Unie.

De Adviesraad vindt dat de discussie over de EU-begroting zich nu te zeer versmalt tot de nettobetalerspositie, terwijl deze eigenlijk zou moeten gaan over welk EU-beleid nodig is.

Volgens de AIV is de kiem van deze discussie gelegd met de Britse korting (rebate) in 1984. Deze kan echter niet verdwijnen zonder een grondige hervorming van het landbouwbeleid. Ook andere correcties, onder meer de korting van 1 miljard euro die Nederland eind 2005 heeft bedongen, moeten vervallen, aldus de AIV.

Op termijn moeten de landbouw- en cohesieuitgaven verminderen, ten gunste van uitgaven aan onderwijs en onderzoek en aan buitenlands beleid, waaronder vredesmissies.

De EU zou op de lange termijn moeten beschikken over eigen middelen, vindt de AIV. Dit zou het EU-budget minder afhankelijk maken van begrotingsonderhandelingen tussen de lidstaten. Voorlopig acht de AIV dit echter niet haalbaar. Overigens blijft een EU-landbouwbeleid ook na 2013 nodig, zeggen Carlo Trojan en Frans Andriessen, beiden nauw betrokken bij het advies.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  wim

  de eu moet zelf ook eens op de schop,met al die verkwistende verhuizingen van brussel naar straatsburg en weer terug,en al die extra onkostenvergoedingen voor europarlementariers

 • no-profile-image

  Ing.B v Steenhoven LNV

  Het zegt meer iets over de mensen die de boeren geen inkomstentoeslag gunnen dan de inkomstentoeslagen opzich welke instand gehouden worden om een dusdanig goedkoop voedselpakket aan de consument aan te kunnen bieden welke ook voor een ieder toegankelijk is.

 • no-profile-image

  martha

  2% v.d. subsidies komen bij die subsidieslurpende boerkes, beste Robbert en Adje. Verder wordt ervan een ruimtesysteem betaald, mooie straten in steden met prachtige bomen, waterwegen, zoals de Middelseroute, bergen ambtenaren en nog meer van die flauwekul. Heeft volgens mij totaal niets te maken met akkerbouw of veehouderij. Stel voor dat deze heren gaan solliciteren bij de AID, kunnen ze daadwerkelijk boertjepesten

 • no-profile-image

  robbert V.

  nou---,---( verlegen om je naam ??) ik ben zaakvoerder van een zelfbedruipend bedrijf in de voeding.Grtjes

 • no-profile-image

  robbert V.

  Inderdaad !! Dat ze maar heel snel deze onodige kadootjes aan de akkerbouw en melkveehouderij afschaffen. Het is te gek om los te lopen zoveel onodige geld schenken aan de subsidie boerkes. Blijkbaar omdat ze niet bekwaam genoeg zijn om een bedrijf redabel te runnen en zelf hun brood te verdienen. (zoals de pluimvee- , varkens- en tuinbouwsektor het altijd al zonder hebben gedaan.) Nu hebben ze altijd brood en stevig beleg gekregen van de EU belasting betaler en nog overschot om peperdure gronden en trekkers te kopen. Hopelijk zitten er verstandige mensen in de EU en is dit snel gedaan.

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Inderdaad het word hoogtijd dat ieder zijn eigen broek ophoud en niet zoals het nu is dat de andere sectoren hieraan meebetalen

 • no-profile-image

  adje

  eindelijk pak die subsidieslokkers maar aan

 • no-profile-image

  Nathanael

  Als ze de subsidies afschaffen, gaan de prijzen gewoon omhoog gaan, kan de gewone burger nog minder over-luxe-artikelen kopen en zware SUV's enzo... tegenwoordig moet voedsel zo goedkoop mogelijk, maar kleren mogen wel een berg geld kosten :S raar... dus gun de boeren hun subsidie, zodat ze dure trekkers en gronden kunnen kopen, kunnen uitbreiden en op termijn meer produceren voor minder kosten per hectare (voor de muggenzifters: ik heb jaren bij een boer gewerkt...)

 • no-profile-image

  annemiek canjels

  Bedenkelijke zaak. En wat een kromme redenering. Het EU landbouwgeld is voorlopig hard nodig om de sector toe te rusten op haar taken van de toekomst; meer en duurzaam produceren, maar ook ondersteunen van ANDERE essentiele maatschappelijke doelen zoals energie, water, landschap en natuur. Dikke kans dat er eerder geld te kort is.
  Dat er meer geld nodig is voor andere doelen die op europees niveau moeten worden aangepakt, kan ik me levendig indenken. De juiste gedachte is dan dat lidstaten hun nationale budgetten hiervoor overhevelen naar Europa, net zoals ze dat voor landbouw doen. Meer bijdragen dus ! Maar niet weghalen uit het landbouwgeld.
  Hier ligt wel een keiharde opgave voor de boerenorganisaties: laat nu eens helder zien aan de maatschappij waarom je hoeveel geld nodig hebt ?

 • no-profile-image

  T.Peeters

  Moet ik wel even zeggen dat deze sectoren quota op hun nek hebben gekregen. Die zijn zeker niet goedkoop, zouden ze bij de tuinbouw eens moeten doen. Je rechten geven dat je 15 kilo prei mag leveren, terwijl je er normaal 20 leverde en als je dan meer wil leveren moet je quotum kopen a 1 euro. Voor dat je dat terug hebt verdiend ben je 15 jaar verder. Dus vind ik het niet helemaal terecht wat je zegt Robbert. Ik vind dat ze nooit subsidie hadden moeten geven. Innovatie bijdrage is perfect, wie vooruit gaat stimuleren, belastingvoordelen etc. Quota afschaffen en subsidie afschaffen vandaag nog.

 • no-profile-image

  ---

  Robert en adje, in welke tak van sport verdienen jullie je boterhammetje? Lijkt me gelet op jullie reactie's een frustrerend beroep.

 • no-profile-image

  Susidieboer

  Heeey Robbert en adje en al die andere gladiolen die tegen de landbouwsubsidies zijn,ik heb afgelopen week op de landbouwbeurs en gloednieuwe glimmer de glim nieuwe trekker gekocht van al de subsidies die ik gebeurt heb,Goed he?Hij is bloedrood net als jullie arbeiderspartij en ik kreeg er ook nog gratis kaartjes bij voor die meet de trut film

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.